Općina Sračinec

Foto - Članice Udruge žena Preslica nagrađene su na Interslastu

Objavljeno: 21.10.2023. 08:39

Zadnja izmjena: 21.10.2023. 08:39

Foto: Općina Sračinec

Brojni slastičari i ljubitelji slastica družili su se na ovogodišnjem 12. Internacionalnom kongresu slastičarstva, sladoledarstva i konditorstva Interslast, 17. listopada 2023. u hotelu Well u Termama Tuhelj, te se moglo kušati više od 200 vrsta kolača i slastica iz Hrvatske Slovenije, Europe i svijeta.

Među njima su i kolači koje su spravljali slastičari iz Izraela, Armenije, Brazila, Australije i Italije. Visoki pokrovitelj je Krapinsko – zagorska županija, a partner Vlada Republike Slovenije. Zainteresiranost sudionika je bila veća nego ikad prije pa se ove godine okupilo gotovo 400 sudionika iz cijele Hrvatske i svijeta, a starinske izvorne kolače predstavilo je čak 13 udruga iz pet naših županija, od Osijeka do Dubrovnika.

Program se sastojao od predavanja renomiranih slastičarskih stručnjaka, stručnih radionica, natjecanja učenika, slastičara područja Alpe Adria i zemalja bivše Jugoslavije, natjecanja seniora, profesionalnih slastičara, slastičara hobista i prezentacije domaćih proizvoda na posebnim promotivnim štandovima

Ove godine uvedeno je i ocjenjivanje Folkslast, koje je provodio inozemni žiri. Strani žiri ocjenjivao je naše izvorne kolače, a medalje su se dodijelile udrugama. U predstavljanju izvornih kolača sudjelovalo je 20-tak Udruga žena i društava za promicanje slastičarske baštine iz Koprivničko-križevačke, Krapinsko-zagorske, Virovitičko-podravske, Varaždinske i Zagrebačke županije.

Udruga žena Preslica predstavila je gastronomsku baštinu našeg kraja, tj. "Zdigane krumpirove štrukle s koščicama od tikve". U kategoriji BRESKVICE zlatnu medalju dobila je Ana Radev iz Udruge Žena Preslica, a u kategoriji MAKARONSI srebrna medalja pripala je Stanki Miko iz Udruge žena Preslica.

Komentari