Opća bolnica Varaždin

Foto - Dan dobrovoljnih darivatelja krvi u Općoj bolnici Varaždin

Objavljeno: 25.10.2023. 17:41

Zadnja izmjena: 25.10.2023. 17:42

Foto: Opća bolnica Varaždin

Svake godine, 25. listopada, obilježavamo Dan dobrovoljnih darivatelja krvi u Republici Hrvatskoj u spomen na 1953. godinu kada je upravo na taj dan u Željezari Sisak provedena prva akcija dobrovoljnog davanja krvi u organizaciji Hrvatskog Crvenog križa.

Voditeljica odjela za transfuzijsku medicinu Gordana Jaklin istaknula je kako, na sreću, uvijek postoje rezerve zahvaljujući dobrovoljnim darivateljima krvi. Jaklin dalje objašnjava kako na godišnjoj razini postoji otprilike oko 5 tisuća darivatelja, ali oko 12 tisuća prikupljenih doza, što znači da u prosjeku darivatelji dva puta godišnje daju krv. 

-Sretni smo što se sve više naših mladih ljudi uključuje u darivanje krvi, maturanti i studenti s našeg sveučilišta. Među njima imamo i dosta novih darivatelja, otprilike 10 posto svake godine je novih darivatelja krvi, što je jedna lijepa brojka - rekla je Jaklin.

Uime Opće bolnice Varaždin pomoćnica ravnatelja OBV za sestrinstvo Željka Gajski izrazila je iskrenu zahvalu svim darivateljima krvi za nesebičnost i humanost. Istaknula je kako upravo ovaj dan služi za priznanje njihove uloge u spašavanju ljudskih života.

Voditelj za zdravstvenu i socijalnu djelatnost u Gradskom društvu Crvenog križa Varaždin Josip Kanižić napomenuo je kako su Crveni križ i transfuziologija partneri u organizaciji dobrovoljnog davalaštva krvi te na godišnjoj bazi zajedno s transfuzijskom službom naprave plan akcija darivanja krvi. Također je Kanižić izrazio zadovoljstvo sve većim brojem mladih koji daruju krv.

Komentari