lovački dom šaulovec

FOTO: Danas je otkrivanjem Spomen ploče svečano obilježena 25. obljetnica osnivanja Interventne jedinice Sove

Objavljeno: 06.11.2016. 14:13

Zadnja izmjena: 06.11.2016. 14:21

Foto: Siniša Sović/Foto agencija Sjever

Danas, povodom 25. obljetnice osnutka Interventne jedinice Sove, u Lovačkom domu udruge Trčka Šaulovec u kojem je jedinica i bila stacionirana, otkrivena je Spomen ploča kao vječita uspomena na požrtvovnost njezinih pripadnika.

Tom prilikom smo razgovarali sa zapovjednikom Sova, Ilijom Ivezićem koji je istaknuo posebno zadovoljstvo okupljanjem pripadnika, od kojih su se neki posljednji put i vidjeli te davne '92. godine.

Zapovjednik Ivezić se prisjetio tog davnog 6. studenog 1991. godine kada je, zajedno sa svojim zamjenikom Mladenom Šinkom i svim aktivnim i pričuvnim policajcima PU Varaždinske zaposjeo spomenuti Lovački dom i kada su zajedničkim snagama organizirali liniju obrane za varaždinsko i međimursko područje.

Pripadnici Sova u ta tri i pol mjeseca, koliko su boravili u lovačkom domu, nisu išli svojim kućama već su danonoćno bili u pripravnosti.

Rane devedesete godine su bile vrijeme kada je PU Varaždinska krpala ratište cijele Hrvatske, a pripadnici PU Varaždinske bili su raspoređeni po cijeloj Hrvatskoj, sve od Vukovara, na linijama obrane, pri čemu su neki i izgubili život, prisjetio se zapovjednik.

Interventna jedinica PU Varaždinske pod nazivom Sove djelovala je u razdoblju od 6. studenog 1991. godine, pa do 17. veljače 1992. godine, a nakon raspuštanja postrojbe, pripadnici su se vratili na svoja prethodna radna mjesta u policiji.

Lovci iz lovačke udruge Trčka Šaulovec - Beretinec su željeli ovjekovječiti pripadnost Interventne postrojbe Sove u njihovim prostorijama te su i sami inicirali postavljanje Spomen ploče i okupljanje i druženje svih njezinih pripadnika.

Komentari