uspješni naši uzgajivači

FOTO Danas održana državna izložba izvornih pasmina peradi - uzgajivačima iz naše županije čak 14 nagrada

Objavljeno: 05.11.2017. 19:05

Zadnja izmjena: 05.11.2017. 19:05

Danas je svečano otvorena 4. nacionalna izložba izvornih pasmina peradi Republike Hrvatske, na kojoj su uzgajivači izložili 75 kolekcija zagorskog purana i kokoši hrvatica, a prikazane su bile i kolekcije posavske kukmaste kokoši, posavske kukmaste patke, domaće patke, dravske guske i križevačke kukmaste kokoši.

Organizatori izložbe su Hrvatska poljoprivredna agencija, Varaždinska županija, Udruga uzgajivača kokoši hrvatica Varaždinske županije, Udruga uzgajivača zagorskih purana Varaždinske županije i Hrvatski savez uzgajivača izvornih pasmina peradi, a pokrovitelj je Ministarstvo poljoprivrede, čiji je izaslanik Zdravko Barać pozdravio sudionike.

- Čestitam udrugama uzgajivača zagorskog purana i kokoši hrvatica, kao i Savezu uzgajivača na ustrajnosti i upornosti. Ovdje je prikazano najznačajnije što se događa u uzgoju u Hrvatskoj. - izjavio je Barać.

Najviše uzgajivača izvornih pasmina peradi je iz Varaždinske županije: u Hrvatskoj je 2016. godine bilo 99 uzgajivača zagorskog purana, od čega gotovo polovica ili 45 iz Varaždinske županije, dok je od 260 proizvođača kokoši hrvatice, njih čak 50 iz Varaždinske županije.

- Fascinantan je podatak da je 1935. godine samo s područja Zlatara bilo izvezeno oko 43.000 purana, čija bi vrijednost danas bila više od 700.000 eura, odnosno viša od 5 milijuna kuna. Ponosni smo što smo sve do danas uspjeli očuvati ovu izvornu pasminu te što je upravo u Varaždinskoj županiji najviše uzgajivača, na čemu vam čestitam. - istaknuo je zamjenik župana Varaždinske županije Tomislav Paljak. Uzgajivači iz Varaždinske županije su primili čak 14 nagrada za dostignuća u uzgoju.

Komentari