Kako čuvati stare običaje najbolje je u subotu pokazala Etno udruga Greben koja je brojnim posjetiteljima još jednom dočarala dio bogate povijesti i tradicije novomarofskog kraja, na sedmim po redu "Danima pere".
Riječ je o spravljanju tradicionalne slastice, jednostavnog jela od pšeničnog i kukuruznog brašna, kiselog mlijeka, sira i jaja koja se priprema i danas.
- Glavne zvijezde manifestacije su - pere- koje sumještani i njihovi gosti donose na ocjenjivanje. Slastice su se pekle u samom Etno parku Gradišće, u prekrasnoj starinskoj krušnoj peći. Tako su posjetitelji iz prve ruke mogli vidjeti način pripreme pere - kazala je Renata Horvatić voditeljica ureda Turističke zajednice Novog Marofa.
Nakon pripreme i pečenja pere, "najteži" posao imao je ocjenjivački žiri. Članovi su proglasili tri najbolje slastice koje su nagrađene poklonima organizatora, Udruge Greben. Uz organizatora, potporu događanju pružili su i Turistička zajednica te Grad Novi Marof, a gradonačelnik Siniša Jenkač naglasio je važnost manifestacije zbog prijenosa tradicije na najmlađe.
-"Dani pere" specifičan je kolač našeg podneblja, vrlo je jednostavan i lijepo je što žene još uvijek pripremaju taj kolač. Podupiremo rad Etno udruge Greben i ovaj je događaj dio turističke ponude Novog Marofa - kazao je Jenkač
Komentari