općina donja voća

Foto - Dani špilje Vindije nastavljeni uz radionice studenata arheologije

Objavljeno: 05.06.2024. 18:11

Zadnja izmjena: 05.06.2024. 18:11

U suradnji Općine Donja Voća, Osnovne škole Andrije Kačića Miošića Donja Voća i Filozofskog fakulteta u Zagrebu, Odsjeka za arheologiju uz sami lokalitet organizirane su razne aktivnosti za djecu osnovne škole.

Nakon održanog kraćeg predavanja studenata arheologije, krenula je radionica "Potraga za blagom" u predšpiljskom prostoru te u konačnici i pub kviz. Podsjetimo, niz sadržaja organiziran je u sklopu obilježavanja 60. obljetnice proglašenja špilje paleontološkim spomenikom prirode organiziramo te 'Dani špilje Vindije' traju sve do 29. lipnja.

- Proteklo razdoblje puno je edukativnih, kulturnih i zabavnih sadržaja. U suradnji sa školom i studentima arheologije kreiran je edukativno-istraživački sadržaj od nekoliko sati provedenih uz sami lokalitet. Odlučili smo odvesti djecu u školu u prirodi s jednom idejom: kako im približiti vrijednost i značaj špilje Vindije. Važno je da djeca budu svjesna prirodnog i kulturnog bogatstva te da o na neki način promišljaju o njenom značaju. Važno je da se o svjetskom značaju i vrijednosti spilje Vindije govori i da o tome činimo od najmlađih generacija - naglasila je načelnica Sanja Kočet.

Brojne zabavne akivnosti

Manifestacija 'Dani špilje Vindije' nastavlja se u subotu, 15. lipnja, kada je na rasporedu 'Astro piknik' koji će biti edukativnog karaktera s predavanjem 'Planetarij na otvorenom' i teleskopom na igralištu NK Vindije u Donjoj Voći s početkom u 20 sati. Organizirane su i brojne radionice, a one za djecu od 1. do 4. razreda na rasporedu su u ponedjeljak, 17. lipnja, gdje će maleni arheolozi moći iskusiti svoje prvo iskapanje pod vodstvom arheologinje Darije Dunjko. Arheološko iskapanje za djecu bit će od 9:30 do 12 sati ispred špilje Vindija.

Subota, 22. lipnja, također je rezervirana za djecu, ali ovog puta je filmskog karaktera. Tako će djeca moći uživati u filmu o omiljenoj pretpovijesnoj obitelji Kremenko na igralištu NK Vindije. Za kraj su iz Općine stavili sportski dio s atraktivnom utrkom 'Špilja Vindija Trail' koja starta 29. lipnja u 18 sati, a odmah nakon nje sportaši će moći odmjeriti snage na 'Wannabe' neandertalskim sportskim igrama.

Pripremljen je i zabavni dio. Prvo na pozornici na igralištu NK Vindije kreće 90's party DJ, nakon kojeg dolazi Ivana Banfić, a i after party je zagarantiran pa ovaj dio manifestacije dobiva naziv 'Špilja Vindija Trail & Dance'. 

Komentari