mačevalačko društvo 'kensei'

FOTO: Dašak Japana u Varaždinu - kod HNK-a postavljena spomen ploča majstoru borilačkih vještina i haiku pjesniku

Objavljeno: 15.04.2017. 10:09

Zadnja izmjena: 15.04.2017. 10:09

Foto: Petra Mlinarić

Unatoč pokojoj kapi kiše, danas je u Šetalištu Vatroslava Jagića, tik do zgrade HNK-a uz najbliže prijatelje i uz stablo japanske trešnje postavljena spomen ploča Saši Buđanovcu, a koju je iniciralo varaždinsko mačevalačko društvo, Kensei.

Saša Buđanovac je bio, prema riječima njegovog brata Nebojše, majstor borilačkih vještina i pjesnik, te stihovi njegove haiku pjesme krase spomen ploču.

- Ova japanska trešnja i ploča su na neki način jednostavna, mala stvar, ali simboliziraju veliki dio njegovog života. Saša je bio haiku pjesnik i htjeli smo izabrati jednu pjesmu koja ima veze s mačevanjem, proljećem, parkom i prirodom te se ova sama nametnula. – rekao je Saša Buđanovac i dodao kako se nada skoroj objavi zbirke pjesama.

Mačevalačko društvo Kensei ove godine slavi 5 godina postojanja, a 2014. godine je postalo jedini nositelj licence za podučavanje Hyoho ni ten ichi ryu stila u Hrvatskoj, uz odobrenje 12. nasljednika Miyamota Musashija i jednog od najvećih živućih majstora mačevanja. Trener Nikola Zrinski ujedno je i prvi sensei ovog stila u Hrvatskoj.

O interesu za trening borilačkih vještina, Nikola je rekao sljedeće: 'Zanimljivo je kod nas interes većinom pokazuju mlađi ljudi, dok u ostalim zemljama, u 14 zemalja u Europi gdje također postoji ova licenca interes više pokazuju pripadnici starije generacije.'

Odabir da se uz spomen ploču posadi baš japanska trešnja ima simbolično značenje.
- U Japanu trešnje su primaprno poznate po tome da ih svi promatraju kada su one u cvatu. Japanci su i poznati po tome da vide ljepotu u malim stvarima, sitnicama i ne vole toliko komplicirati i preuveličavati.  – rekao je Nikola.

 

Komentari