'sporazum o suradnji'

Foto - Delegacija Hercegbosanske županije posjetila Varaždinsku županiju, evo detalja

Objavljeno: 28.07.2023. 14:54

Zadnja izmjena: 28.07.2023. 14:54

Danas je delegacija Hercegbosanske županije na čelu s predsjednikom Vlade Ivanom Vukadinom posjetila Varaždinsku županiju gdje je sa županom Anđelkom Stričakom, zamjenicom Silvijom Zagorec i suradnicima održan radni sastanak na temu budućeg Sporazuma o suradnji.

Naime, na posljednjoj sjednici Županijske skupštine odobreno je sklapanje Sporazuma o suradnji između Varaždinske županije i Hercegbosanske županije u Federaciji Bosne i Hercegovine čime će biti postavljeni temelji uzajamne suradnje u području gospodarstva, obrazovanja, poljoprivrede, turizma, kulture, sporta, mladih, te drugih područja u nadležnosti obiju županija.

- Smatram da imamo puno dodirnih točaka i temelja za suradnju - od Domovinskog rata, gdje su 1995. upravo negdje u ovo vrijeme, pripadnici legendarne Varaždinske 7. gardijske brigade oslobađali područje prema bosanskom Grahovu kao preduvjet da se organizira, tj. krene u vojnu redarstvenu operaciju Oluja. Potom, mnogi naši sugrađani Varaždinci su rodom ili porijeklom iz te županije, počevši od Zlatka Dalića, izbornika Hrvatske nogometne reprezentacije, biskupa Bože Radoša kao i Branka Ivankovića. Sporazum o suradnji ćemo potpisati na svečanoj sjednici dan uoči samog Dana Varaždinske županije i uz to ćemo obilježiti 30-tu obljetnicu ponovnog osnutka županije - rekao je župan.

'Puno dodirnih točaka'

Predsjednik Vlade Hercegbosanske županije Ivan Vukadin zahvalio je županu na organizaciji ovog posjeta te istaknuo kako je ovo njihov prvi službeni radni posjet.

- Komunikacija na razini Hercebosanska županija - Varaždinska županija traje tri mjeseca. Dogovorili potpisivanje Sporazuma o suradnji na Dan Varaždinske županije kada ćemo i službeno postati županije prijatelji. Dodirnih točaka imamo jako puno, znamenitih žitelja Hercebosanske županije koji su tu za stalno ili na privremenom radu, i obrnuto. U vrijeme Domovinskog rata pripadnici 7. gardijske brigade su dali svoj doprinos u pripremi akcije Oluja i oslobađanju Knina, ali i oslobađanju Bosne i Hercegovine te deblokadi Bihaća - rekao je Vukadin.

Komentari