grad ivanec

Foto - Djeca iz Ukrajine smještena u Ivancu i okolici krenula u vrtić i školu

Objavljeno: 24.03.2022. 18:29

Zadnja izmjena: 24.03.2022. 20:04

Sedmero od ukupno osmero djece iz ratom razorene Ukrajine jučer su postali novi učenici ivanečke OŠ Ivana Kukuljevića Sakcinskog, dva su dječaka uključena u nastavu OŠ Metela Ožegovića u Radovanu, a jedno je dijete krenulo u vrtić.

Djeci su podijeljene školske torbe, udžbenici, bilježnice i pribor te nešto školske opreme, a sve koordinacijske aktivnosti oko njihova dolaska i sastanka s vodstvom škole odradio je Stožer civilne zaštite grada Ivanca. Kod integriranja tinejdžera, navode iz Grada, velik problem predstavlja inkompatibilnost školskog sustava koji je u Ukrajini vrlo specifičan i to je problem koji će se vjerojatno morati rješavati na razini EU.

-I majke i djeca vrlo su pozitivni oko uključivanja u školu i izvanškolske aktivnosti. Djeca su na igralištu odmah sklopila prva poznanstva. Nabavili smo im ruksake, bilježnice i školski pribor, a u školu su krenuli prekjučer. Bit će uključeni i u dodatnu nastavu hrvatskoga jezika - rekla je ravnateljica OŠ Metela Ožegovića Željka Hanžek Paska.

Dio djece s obitelji, najčešće majkama, je smješteno u Ivancu, dok su tri majke s troje djece predškolske i školske dobi te s dvoje tinejdžera, smješteni u župnom dvoru u Radovanu. Kako navode iz Grada Ivanca, Stožer CZ Grada Ivanca, GD Crvenog križa, OŠ Metela Ožegovića, župa i cijela lokalna zajednica (mještani, poduzeća-donatori) čine sve kako bi se novim sugrađanima osiguralo sve potrebno i kako bi se što prije integrirali u svakidašnji život.

Komentari