NJEGOVANJE KAJKAVSKIH OBIČAJA

FOTO Dječjim kajkavskim danom u nedjelju završio trodnevni „KAJkavski vikend v Marofu“

Piše: Mateja Rak

Objavljeno: 21.01.2019. 08:37

Zadnja izmjena: 21.01.2019. 08:43

Dječjim kajkavskim danom u nedjelju je završio trodnevni „KAJkavski vikend v Marofu“ kojeg je, treću godinu za redom, uspješno organiziralo Pučko otvoreno učilište Novi Marof. Namjera je, naravno, njegovati i očuvati kajkavski izričaj na području grada Novog Marofa i okolice.

„KAJkavski vikend v Marofu“ počeo je u petak otvorenjem izložbe PULS-a „Moslavački štrk“ pod nazivom „Dal se zmisliš starih cajti“ te koncertom kajkavskih popevki za koji se tražila karta više.Subota je bila rezervirana za udruge i predstavljanje bogate tradicije novomarofskog kraja, uz pravljenje i pečenje starinskih, zaboravljenih kolača. Uslijedila je retrospektiva marofskog kajkavskog književnika Josipa Kropeka pod nazivom „V kajkavskom trnacu“, a završilo je kazališnom predstavom na kajkavskom „Advokatova žena“ u izvedbi Dramske udruge „Kaj“ iz Zaboka.

Odazivom sugrađana i gostiju na novomarofsku manifestaciju zadovoljan je i gradonačelnik Siniša Jenkač. -Drago mi je da su Novi Marof kao centar događanja prepoznali i naši sugrađani i žitelji Varaždinske županije. S jedne se strane ovakvim manifestacijama promoviramo, a s druge prekrasni Kulturni centar imamo popunjen i kroz kino i kroz ostale kulturne i društvene manifestacije - zaključio je gradonačelnik Novog Marofa.

Komentari