bespovratna sredstva

Foto - Do ljeta će na području Varaždinske županije biti sanirano 28 klizišta

Riječ je o klizištima koja su se na prometnicama aktivirala nakon potresa, a koje će Županijska uprava za ceste sanirati bespovratnim sredstvima iz Fonda EU. Ukupno će biti uloženo 4,7 milijuna eura, a radovi su tjeku na devet klizišta, među kojima i na lokalnim cestama u Purgi Bednjanskoj i Kameničkom Podgorju...
Objavljeno: 24.03.2023. 13:15

Zadnja izmjena: 24.03.2023. 13:20

Kako je danas najavljeno, do ljeta ove godine u Varaždinskoj županiji bit će sanirano ukupno 28 klizišta na više područja koja ugrožavaju sigurnost prometa na lokalnim i županijskim cestama.

Riječ je o klizištima koja su se na prometnicama aktivirala nakon potresa, a koje će Županijska uprava za ceste sanirati bespovratnim sredstvima iz Fonda EU. Ukupno će biti uloženo 4,7 milijuna eura, a radovi su tjeku na devet klizišta, među kojima i na lokalnim cestama u Purgi Bednjanskoj i Kameničkom Podgorju. 

- ŽUC upravlja s 950 kilometara županijskih i lokalnih cesta. Nažalost, na tim cestama pojavilo se više od 40 klizišta. Projektom je obuhvaćena sanacija klizišta na cestama na području osam općina i četiri grada. Pripremamo i obnovu kolnika na oko 60 kilometara cesta. Vrijednost te investicije iznosi 9,5 milijuna eura, a riječ je također o bespovratnim sredstvima iz Fonda - rekao je župan Anđelko Stričak.

'Radovi u sljedećih mjesec dana'

Najviše klizišta bit će sanirano na području Općine Bednja, njih sedam, a slijede Grad Novi Marof s pet i Grad Varaždinske Toplice s četiri klizišta. Po dva će biti sanirana na području gradova Ivanec i Lepoglava te Općine Cestica, a po jedno na područjima općina Donja Voća, Jalžabet, Martijanec, Sveti Ilija, Vinica i Visoko.

- Na još devet lokacija radovi će početi u sljedećih deset dana. Na preostalih deset klizišta sanacija će početi u roku od 30 dana, do kada očekujemo da će biti završeni postupci javne nabave. Što se tiče gradilišta koja smo danas obišli, u svih sedam klizišta na području Općine Bednja 893.000 eura. Ukupna vrijednost radova na području Grada Lepoglave će biti 678.000 eura - najavio je ravnatelj ŽUC-a Tomislav Osonjački.

'Otvaranje prostora za turizam'

Načelnik Općine Bednja Damir Poljak dodao je kako će na području Općine Bednja će samo u sanaciju klizišta biti uloženo više od 1,2 milijuna eura, dok je gradonačelnik Lepoglave Marijan Škvarić je rekao kako će sanacija omogućiti da se dodatno otvori ovaj prekrasni kraj uz obronke Ravne gore, a time i otvaranje novih prostora za razvoj turizma, poljoprivrede.

Komentari