kapucinski trg

Foto - Događajem 'Na kavi s Ivanom Cankarom' obilježen Slovenski kulturni dan

Objavljeno: 05.02.2023. 09:41

Zadnja izmjena: 05.02.2023. 09:41

Povodom obilježavanja Slovenskog dana kulture, koji se tradicionalno obilježava 8. veljače na dan smrti književnika Franca Prešerna, varaždinska udruga Ritam misli i ove je godine organizirala poetsko-glazbeni program u sklopu projekta "Na kavu s pjesnikom".

Ovaj put program je bio u čast književnika Ivana Cankara, stoga se događanje odvilo upravo uz Ulicu Ivana Cankara u Varaždinu, na Kapucinskom trgu. U prigodnom programu su uz članove Ritma misli nastupali i gosti iz Slovenije, pjesnici i glazbenici iz Ruša te članovi udruge Blagajna iz Vrhnike, rodnog mjesta Ivana Cankara, koji su svojim nastupom uzvanicima približili njegovo stvaralaštvo.

- Prešernov dan najveći je kulturni praznik u Sloveniji, a podržavamo ga i mi u Varaždinu kroz rad ove udruge. Zahvaljujem se i veleposlaniku na dolasku u Varaždin. Suradnju i prijateljstvo sa Slovenijom njegujemo upravo kroz ovakve projekte, kada se upoznajemo s njihovom kulturom, zato uvijek možete računati na podršku Grada Varaždina - rekao je zamjenik gradonačelnika Miroslav Marković.

Prisutne je pozdravio i župan Anđelko Stričak čestitavši udruzi na organizaciji ovakvih aktivnosti.

- Od prvog dana ove godine ušli smo u Schengenski prostor i više ne postoje rampe na prijelazima koje su nas malo usporavale u održavanju ovakvih vrsta druženja. Osim te institucionalne suradnje na razini država, županija i gradova, važno je da i građani daju svoj doprinos jačanju odnosa, a to mogu najbolje putem udruga - dodao je Stričak.

Komentari