svečana sjednica

Foto - Dan Općine Donja Voća: 'Radimo na projektima vrijednim 20 milijuna kuna'

Objavljeno: 11.11.2022. 20:46

Zadnja izmjena: 11.11.2022. 20:55

Foto: Boris Matijašec

Dan Općine Donja Voća slavi se 11. studenog, a danas je tim povodom održana svečana sjednica Općinskog vijeća, a načelnica Sanja Kočet u svom se govoru osvrnula na proteklu godinu.

Kako je tom prilikom rekla, na području općine trenutno u provedbi, pripremi ili početnoj realizaciji desetak projekata ukupne vrijednosti oko 20 milijuna kuna, a koji su prijavljeni na javne pozive ministarstava i Europskih fondova. Fokus Općine je, dodaje, na komunalnoj infrastrukturi i demografskim mjerama.

- Prema demografskim i razvojnim pokazateljima, naša općina zaostaje u svim segmentima na razini Varaždinske županije. Već niz godina suočeni smo s depopulacijom, padom nataliteta i iseljavanjem našeg stanovništva, posebno mladih. Ozbiljno shvaćajući lošu demografsku situaciju, Općina je sve svoje napore usmjerila na poboljšanje životnih uvjeta svojih stanovnika. Za buduće razdoblje ključni projekt nam je izgradnja vrtića, odnosno rekonstrukcija dijela područne škole u Gornjoj Voći u dječji vrtić, čija je vrijednost 5,5 milijuna kuna - rekla je načelnica Kočet, između ostalog.

'Općina dobrih i marljivih ljudi'

Kao izaslanica Varaždinske županije, sve prisutne na sjednici pozdravila je saborska zastupnica Nadica Dreven Budinski koja je rekla kako 

- Kao što pjesma kaže, Voća je općina dobrih ljudi, veselih i marljivih. VI ste ti koji činite općinu prepoznatljivom i takvom kakva ona jest. Drago mi je da su se uključile institucije, uključujući i Varaždinsku županiju, a na vama je da sve to iskoristite kako bi život bio što ljepši i lakši. Sve je izazov, ali ja vjerujem u vas Voćance. Budućnost je u vašim i našim rukama - rekla je Dreven Budinski.

'Većina problema u rukama države'

Općini Donja Voća njezin dan čestitala je i saborska zastupnica Natalija Martinčević koja se osvrnula na odlazak mladih iz naših općina te demografske mjere koje Varaždinska županija provodi već godinama.

- Svjesni smo kako mladi napuštaju naše općine iz raznih razloga, no većina problema je u rukama države. No, ono na što općina može utjecati je na kvalitetu života. Besplatan školski prijevoz iz 2005. godine bio je strahovito važan jer je baš za općine koje su tako daleko od Varaždina to bio velik financijski izazov. Ta mjera je donijela to da 98 posto djece nakon osnovne škole upisivalo srednju školu. Obnovljene su škole i dvorane, uvedena je jednosmjenska nastava, što je rijetkost u Hrvatskoj. JLS-ovi imaju mogućnost podići kvalitetu života, a sve što radi načelnica Kočet svakako ide u tom smjeru - rekla je Martinčević.

Komentari