ERASMUS+ U SRAČINCU

Foto - Europska geografska čuda u Sračincu

Objavljeno: 28.11.2021. 16:49

Zadnja izmjena: 28.11.2021. 16:57

Prije dvije godine pokrenut je u OŠ Sračinec projekt Erasmus +  Projekt European Wonders of Geography  i u trenutku kada su se trebale događati brojne mobilnosti učenika i učitelja, krenula je epidemija koronavirusa te se sve značajno usporilo.

Iako su odrađene neke online konferencije i prvi zadaci,  izostao je onaj najvažniji smisao Erasmusa, a to su mobilnosti uživo te razmjena ideja i iskustava. Baš iz tog razloga učesnici su bili sretni i zadovoljni što su realizirali prvu mobilnost uživo i to baš kod nas u Hrvatskoj.

U petak, 5. studenoga koordinatorica Janja Žnidarić  dočekala  je goste, učitelje  iz Njemačke, Španjolske i Italije. Iz Njemačke je stigao glavni koordinator Sebastian Wolff,  te učiteljica matematike i likovnog Marselina Koch. Iz Italije su stigli učiteljica španjolskog jezika Giovanna Cannavò, ujedno i koordinatorica projekta u talijanskoj školi i ravnatelj Arona Felice. Iz Španjolske su stigli učitelj engleskog jezika José Antonio Cáraceles Aznar, koordinator projekta u španjolskoj školi i Aurelia Maria Ortega Montes.

Upoznavanje

Sljedeći dan učesnici su upoznali grad Varaždin pod stručnim vodstvom, te ih je ljepota grada i naša gastronomska ponuda oduševila. Jedan od komentara se urezao u pamćenje bio je „čuvajte ovaj skriveni biser od grada koji imate“. Ugođaj je upotpunio i ručak u Verglecu i druženje u Julijanovom dvorištu. Kako je  mobilnost bila planirana  prvenstveno zbog boljeg upoznavanja koordinatora i planiranja budućih aktivnosti, prva radionica  je bila vezana za konačan proizvod našeg projekta - didaktičke jedinice o čudima Europe – pustinja, šuma, vulkan i jezera.

Izlet u okolicu

Izletom u dvorac Trakošćan, Gaveznicu i Muzej krapinskih  neanderatalaca  ponudili smo gostima jedinstven doživljaj jeseni u našem kraju, posebice gostima iz Španjolske koji imaju samo ljeto i kratku zimu jer žive u pustinjskom području gdje gotovo da nema raslinja.

U OŠ Sračinec  učenici 8. a proveli  su goste po školi, a učenici 6. c počastili su ih varaždinskim  klipičima i štruklima, objasnivši im način izrade tih tradicionalnih jela. Učitelji su nakon toga s učenicima održali radionice talijanskog, španjolskog i njemačkog jezika i motivirali ih za dolazak u te države. Gosti su posjetili i Općinu Sračinec gdje im je dobrodošlicu poželio Božidar Novoselec načelnik općine koji je zahvalio gostima što su odabrali OŠ Sračinec  kao školu partnera i podržao važnost uključivanja škole u Erasmus+ projekte. Gosti su posjetili  i crkvu te udrugu Preslica gdje su im „naše“ bake ispekle prave tradicionalne kolače i pokazale gostima kako se izrađuje lepoglavska čipka i koristi tkalački stan. OŠ Sračinec ima i područnu školu u Svibovcu Podravskom koju su gosti također pohodili uz osjećaj dobrodošlice  potaknut pjesmom učenika trećeg razreda.  Isti dan provedeni su dogovori  o datumima  sljedećih mobilnosti i planiranju nadolazećih aktivnosti s obzirom na pandemiju koronavirusa.  S nadom u uspješnost plana, dan je završio večerom u Bedemu na koju ih je pozvao načelnik Novoselec .

 

 

Komentari