idejno rješenje

FOTO: Evo kako će izgledati spomenik varaždinskim "Rodama"

Objavljeno: 19.12.2020. 12:25

Zadnja izmjena: 19.12.2020. 12:25

Na 20. obljetnicu Udruga specijalne jedinice policije „Roda“ Varaždin s Ministarstvom hrvatskih branitelja potpisala je ugovor o potpori izgradnji spomen obilježja poginulim i nestalim policajcima PU Varaždin.

Ministarstvo će projekt poduprijeti sa 150.000 kuna, a uskoro slijedi potpisivanje ugovora i s Ministarstvom unutarnjih poslova. Zbog izuzetno teške epidemiološke situacije koja je posebice pogodila područje Varaždinske županije, Udruga nije planira Svečanost obilježavanja godišnjice Udruge koja je bila u petak, 18. prosinca.

Spomen obilježje za poginule i nestale policajce PU Varaždin u Domovinskom ratu, za policajce koji su sudjelovali u obrani grada Vukovara i pripadnicima Specijalne jedinice policije PU varaždinske „Roda“, ukupno njih 37 poginulih i nestalih, gradit će se, kao što smo već pisali,  ispred Policijske uprave varaždinske u Milčetićevoj ulici u Varaždinu.

Natječaj za idejno rješenje spomen obilježja je proveden s Društvom arhitekata Varaždin, a izabrano je rješenje tima Nikola Fabijanić, Josip Fabijanac i Domagoj Kolonić. Nit vodilja je bila izrada interaktivnog spomenika, u ovom slučaju spomen-ograde kojom se stvara posebna memorijalna os u kojoj 37 stupova simbolizira poginule i nestale policijske službenike.

Ukupna vrijednost projekta je oko 480.000 kuna, a u nastavku pogledajte kako će spomenik izgledati:

Komentari