svašta se naučilo

FOTO Evo kako je bilo na etno radionicama u Viničkoj tradicijskoj kući

Objavljeno: 18.12.2017. 17:55

Zadnja izmjena: 18.12.2017. 18:08

U sklopu projekta  "DETOX- Ruralna detoksikacija upoznavanjem kulturne baštine" koji se odvija unutar programa prekogranične suradnje između Slovenije i Hrvatske, u Viničkoj tradicijskoj kući održane su dvije Etnotour  radionice kojima je uz brojne posjetitelje prisustvovao i načelnik Marijan Kostanjevac.

U prvoj radionici pod nazivom „Veselje adventa“ posjetitelji su imali prilike naučiti i podsjetiti se koji su se kolači pekli u viničkom kraju pred Božić, u vrijeme adventa, a Anica Hrnčić pokazala je nastanak poznatog „Kolednog kruha“, salenjaka i drugih božićnih kolača i to sve od pripreme i obrađivanja tijesta pa do pečenja u starinskoj zidanoj peći, koja je dio Viničke tradicijske kuće.

Mnogi posjetitelji i sami su se okušali u miješanju i valjanju tijesta i tako aktivno sudjelovali u radionici, a u tom dijelu posebno su se istaknuli učenici Srednje škole Arboretum Opeka sa profesoricom Andrijanom Kušinec i učenici Osnovne škole Vinica s profesoricom Marijom Županić i v.d. ravnateljicom te zamjenicom načelnika Mirjanom Jambriški, a pomagala im je i Sanja Krajnc, vijećnica Općinskog Vijeća Vinice. 

Druga radionica odnosila se na predstavljanje narodne nošnje viničkog kraja, njezine specifičnosti, djelove, detalje, materijale izrade i ostale zanimljivosti što je pojasnila profesorica Marija Županić, dok je slaganje i čuvanje nošnje pokazala Renata Verbič, članica KUD-a Vinica.

Glavni cilj ovih radionica bio je da se posjetitelji upoznaju s narodnom nošnjom viničkog kraja kao i da se adventski tradicionalni kolači i umijeće njihove izrade prenosi dalje, što je s velikim brojem uključenih sudionika i prisutnih posjetitelja svakako i ostvareno. 

Komentari