redateljica Anja Strelec

Foto - Film o stranim radnicima u Varaždinu: 'Broj migranata za 70 posto je veći'

Objavljeno: 28.11.2023. 08:05

Zadnja izmjena: 28.11.2023. 08:21

Varaždinka Anja Strelec, svjetski priznata redateljica koja živi i radi u Bruxellesu, održala je projekciju svog višestruko nagrađenog dokumentarnog filma "Where Have All The Smiles Gone" na Sceni Rogoz u Varaždinu.

Varaždinska publika napokon je imala prilike vidjeti film koji trenutno konkurira na 16 filmskih festivala diljem svijeta i koji je nedavno osvojio posebnu nagradu žirija za najbolji kratki dokumentarni film na Workers Unite Film Festivalu u New Yorku te nagradu publike za najbolji kratki dokumentarni film na Chania Film Festivalu u Grčkoj.

- Tisuće ljudi svake godine napušta svoje domove u Nepalu kako bi ostvarili svoje snove u inozemstvu. Nadajući se boljem životu i ekonomskom prosperitetu, nepalski radnici sele u strane zemlje kako bi zaradili novac i pomogli svojim obiteljima. Međutim, u odredišnim zemljama često su zlostavljani i lišeni ljudskih prava. I dok se val imigracije svake godine povećava, a nepalsko gospodarstvo snažno ovisi o doznakama radnika migranata, oni se često, umjesto s većim ekonomskim prosperitetom, vraćaju u Nepal u vrlo lošem zdravstvenom stanju ili mrtvi u ljesovima zbog loših uvjeta na radu - sažetak je dokumentarca.

'Nije zabilježen porast stope kriminala'

Autorica je podijelila svoje viđenje trenutne situacije u Bruxellesu, gradu u kojem živi i radi, navodeći da je ondje napetost sve veća zbog migranata različitih nacionalnosti i domicilnog stanovništva koje je u strahu. No, ondje je posrijedi strah od ekstremističkih napada, naglasila je, a nikako od miroljubivih nepalskih radnika. Stoga je važan, istaknula je, svaki oblik nastojanja za što bolju integraciju stranaca u društvo.

Mario Pušić, novinar koji se intenzivno bavi temama migracije, naglasio je da se broj migranata posljednjih godina u Hrvatskoj povećao za 70%, (od kojih 10% otpada na izbjeglice, a preostalih 60% na radne migrante), no unatoč tome povećanju, nigdje na području Republike Hrvatske nije zabilježen porast stope kriminala.

Komentari