potpisan sporazum

FOI će graditi prvi regionalni centar predikubacije u Hrvatskoj, evo o čemu se radi

Dekanica Klačmer Čalopa dodala je kako se radi o inovativnom i vrlo važnom projektu jer predstavlja ključni korak prema održivom razvoju i jačanju ekonomske perspektive...
Objavljeno: 17.11.2023. 10:27

Zadnja izmjena: 17.11.2023. 11:03

Gradonačelnik Varaždina Neven Bosilj i dekanica FOI-ja Marina Klačmer Čalopa danas su potpisali Sporazum o uređenju međusobnih odnosa vezano za izgradnju "Regionalnog centra za predinkubaciju u pametnoj industriji".

Kako je navedeno u sporazumu, namjera ugovornih strana je da putem ITU mehanizma, kroz specifični cilj 1.3 Integriranog Teritorijalnog Programa za financijsko razdoblje 2021. - 2027. na nekretnini na kojoj se nalazi Vila Oršić, kao i na dvije susjedne katastarske čestice u vlasništvu Grada realiziraju projekt izgradnje i opremanja "Regionalnog centra za predinkubaciju u pametnoj industriji" ukupne površine 1.200 metara kvadratnih. 

Taj centar trebao bi služiti kao platforma za okupljanje dionika ekosustava (studenti, poduzetnici, znanstvenici, lokalna uprava) i zainteresirane javnosti za poduzetništvo u pametnoj industriji, s ciljem stjecanja vještina i kompetencija u području pametne industrije, poduzetništva, inovacija, kao i primjene pametnih tehnologija, prepoznavanja i poticanja tehnološko-inovativnih ideja, razvoja i provođenja programa edukacije, razvoja i provođenja programa mentoriranja, selekcije tehnološko-inovativnih ideja i  potpore u razvoju tehnološko-inovativnih ideja.

- Izuzetno sam zadovoljan suradnjom s  fakultetom ključnim za daljnji razvoj znanosti u funkciji gospodarstva. Sredstvima angažiranim kroz ITU mehanizme ostvarit ćemo centar koji će mladim ljudima omogućiti stjecanje znanja i kompetencija neophodnih za držanje koraka s ekonomski razvijenim sredinama. To će biti prvi centar takve vrste u Hrvatskoj pa se i na tom polju Varaždin stavlja u poziciju lidera - rekao je Bosilj.

'Prvi u Hrvatskoj'

Dekanica Klačmer Čalopa dodala je kako se radi o inovativnom i vrlo važnom projektu jer predstavlja ključni korak prema održivom razvoju i jačanju ekonomske perspektive.

- Ovaj inovativni projekt, prva poduzetnička infrastruktura takve vrste u Republici Hrvatskoj, će sustavno provoditi programe za predinkubaciju, potičući ubrzan rast poduzetništva, povećanje investicija te generiranje novih radnih mjesta unutar područja pametne industrije na regionalnoj i nacionalnoj razini. Osim toga, ova inicijativa ima ključnu ulogu u jačanju poduzetničkog duha mladih studenata te pridonosi razvoju znanosti i tehnologije, a FOI i Varaždin stavlja u fokus razvoja predinkubacijskih aktivnosti u ovom dijelu Europe - dodala je.

Komentari