proslava dana grada varaždina

FOTO: SVEČANOST UZ DAN GRADA Ivan Čehok: 'Varaždin mora prepoznati svoje heroje u miru!'

Objavljeno: 06.12.2017. 13:00

Zadnja izmjena: 06.12.2017. 14:15

Foto: Luka Šalamun

U ispunjenoj dvorani HNK-a danas je obilježen Dan grada Varaždina i zaštitnika svetog Nikole. Kao i obično, proslava je protekla u prisutnosti brojnih visokih gostiju - počevši od potpredsjednika vlade Predraga Štromara - među kojima su se ovaj put našli i gradonačelnik Vukovara Ivan Penava te velika operna diva Ruža Pospiš Baldani.

Ruža Pospiš Baldani vratila se u svoj kraj kako bi proslavila 55 godina umjetničkog rada i 75 godina bogatog života, a vukovarski je gradonačelnik došao radi potpisivanja povelje prijateljstva s Varaždinom.

'Vratimo Sjever i HRT'

Pojavili su se i japanski i mađarski veleposlanici, biskup Josip Mrzljak, saborski zastupnici iz našeg kraja, načelnici i gradonačelnici te predstavnici Županije - među kojima nije bilo župana Radimira Čačića. Sjednicu je svojim govorom otvorio predsjednik Gradskog vijeća Damir Habijan.

- Nismo bogati ni novcem ni vremenom da bismo ga trošili na rasprave o prošlosti. Našem gradu potrebno je jedinstvo u kojem će svatko od nas vijećnika, bez obzira na političku pripadnost, u svom području djelovanja, dati svoj doprinos s jedinim krajnjim ciljem - dobrobit našeg grada. - istaknuo je Habijan, dodajući kako želi vidjeti Varaždin kao sveučilišni centar s 10 tisuća studenata iz cijele Hrvatske, u kojem će opet biti sjedište Sveučilišta Sjever te dopisništva HRT-a i drugih medija.

'Nemojmo biti sluge i sobari'

Središnji govor na skupu održao je gradonačelnik Ivan Čehok, koji je glavninu govora posvetio pojmu heroja - ali i mladima koji napuštaju naš kraj. U stara vremena heroji nisu bili samo ratnici, nego i svi oni koji prekoračuju granice svojih sposobnosti. U ratu to su bili naši branitelji - a u miru to su poduzetnici, nastavnici, liječnici i drugi.

- Sami sebi možemo biti najveći neprijatelji ako budemo kao sluge i sobari, koji ne prepoznaju heroje. - izrekao je Čehok, pritom ukazujući i na današnji trend odlaska mladih u inozemstvo.

- Danas jednostavno gledamo naše mlade koji kao izbjeglice odlaze u svijet iz ekonomskih razloga. Omogućimo mladima da se vrate u Varaždin i da ga razvijaju. - kazao je Čehok, pritom ukazujući i na to da neki mladi mogu - poput Ruže Pospiš Baldani - postići uspjeh u svijetu i uvijek se vraćati svom rodnom gradu.

Komentari