svečana sjednica

Foto - Čakovec slavi Dan grada, stigao predsjednik države, gradonačelnik Varaždina...

Objavljeno: 29.05.2024. 15:45

Zadnja izmjena: 29.05.2024. 15:45

Foto: Boris Matijašec

Grad Čakovec danas obilježava Dan grada i slavi 30. godina ustrojstva u sadašnjem obliku, a tim povodom održana je i svečana sjednica kojoj je prisustvovao i predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović.

Gradonačelnica Ljerka Cividini naglasila je nekoliko važnih projekata, ali i razvoj Čakovca u posljednjih nekoliko godina.

- U ovom trenutku privode se kraju određene projektne dokumentacije i već se dogovaraju sufinanciranja sa pojedinim resorima ministarstava ili sa Hrvatskim cestama. Gotova su idejna rješenja za novu školu koju ćemo prijaviti na NPOO. Paralelno s novom školom, tu je i gotov projekt dogradnje II. Osnovne škole, škole u Kuršancu, ali i izgradnja dvodjelne dvorane za školu. Bez lažne skromnosti, Čakovec je danas bolji nego je to bio prije. Dio uspjeha leži u tome što smo promijenili paradigmu koju je po kojoj je Grad godinama radio i poslovao. Umjesto da se zatvaramo u svoje uske granice i oslanjamo se samo na vlastite financijske mogućnosti i pasivno čekamo, učinili smo suprotno. I rezultati su tu – kazala je Cividini.

'Na ponos cijele Hrvatske i Europe'

Međimurski župan Matija Posavec također se  osvrnuo na gradske projekte te najavio obnovu još jedne škole i izgradnju novih parkova.

-  Ovo je grad koji radi, proizvodi i živi i koji se ravnomjerno razvija i u tome veliku podršku daje Međimurska županija. Do sada smo obnovili gotovo sve naše srednje škole, a u planu je i obnova Gospodarske škole. Gradimo na području Čakovca pet gradskih parkova, obnavljamo naš Centar znanja koji je primjer u Europskoj uniji i podržavamo odluke razvoja grada, za koje osobno kao župan smatra da se razvija u jednom kvalitetnom i ispravnom smjeru. Razvijat ćemo se i dalje na ponos cijele Hrvatske i cijele Europe.

'Bez njih ne bi bilo ni Međimurja ni Čakovca'

Predsjednik Zoran Milanović čestitavši Dan grada, prisjetio se povijesti Zrinskih i Frankopana i njihovog utjecaja na Međimurje i Čakovec kroz povijest.

- Bez Zrinskih i Frankopana, Čakovca i Međimurja ne bi bilo. Želim vam sretan Dan grada, povodom velikog datuma vezanog uz još jednog Zrinskog, koji je bio velikaš, kontroverzna osoba, kojeg bi se tada mjerilo na jedan način, a s odmahom vremena vidimo koliko su to bili veliki ljudi i kako predstavljaju hrvatsku sintezu - sintezu Dalmacije, središnje Hrvatske, Like, Banije i Međimurje.

Komentari