cikloparking

Foto - Grad Varaždin među prvima u Hrvatskoj u projektu za razvoj biciklizma

Objavljeno: 28.02.2024. 12:06

Zadnja izmjena: 28.02.2024. 13:12

Foto: Lidija Filipović/Ilustracija

CikloParking je novi projekt Grada Varaždina vezan uz razvoj biciklizma. Grad Varaždin je među prvima u Hrvatskoj, uz Koprivnicu, podržao je ovaj projekt razvoja Nacionalne baze biciklističke parkirališne  ponude i potražnje, ističu iz Grada.

Kako je rekao zamjenik gradonačelnika Miroslav Marković radi se na tranziciji i motiviranju ljudi da se prebace na takozvani zdravi način prijevoza.  

- Ovo je jedan od načina da dodatno poboljšamo uslugu, ne samo unutar grada za Varaždince nego i za one koji biciklima dolaze u Varaždin iz drugih dijelova Hrvatske i šire. Kroz projekt participativnog proračuna je već krenuo u realizaciju jedan projekt, to su natkriveni parkinzi za bicikle kod osnovnih škola. Mapirat ćemo potrebe svih osnovnih škola u Varaždinu i pokušati napraviti jedan pilot takvog stalka koji ćemo primijeniti na sve škole.

'Razvili smo šest aplikacija'

Projekt Cikloparking razvilo je poduzeće Academica, a voditelj projekta i direktor Denis Buhin istaknuo je kako je cilj uskladiti barem jedan element iz Pravilnika o biciklističkoj infrastrukturi na nacionalnoj razini.

- Odlučili smo da će to biti stalci za odlaganje bicikala i romobila. Razvili smo sustav od 6 aplikacija putem kojih jedinice lokalne samouprave, stanovnici i gospodarstvenici prikupljaju podatke – rekao je.

Snježana Galić Grozaj iz Odsjeka za urbanizam, promet i zaštitu okoliša u Gradu Varaždinu istaknula je kako  građani kroz aplikacije javno mogu istaknuti lokaciju, kapacitet i opremljenost stalaka za bicikle, a sve s ciljem kako bi se unaprijedila postojeća biciklistička infrastruktira i uskladila s Pravilnikom.

Građani su pozvani također da ispune upitnik u na poveznici. Aplikacija za korištenje na pametnim telefonima  nalazi se ovdje, a do nje je moguće doći i skeniranjem QR koda:

Komentari