dodjela certifikata

Foto - Grad Varaždin službeno postao gradom zdrave vrtićke prehrane, prvi takav u Hrvatskoj

Objavljeno: 25.04.2023. 11:59

Zadnja izmjena: 25.04.2023. 13:30

Foto: Iva Habulan Šavor

Danas je u salonu palače Patačić Gradu Varaždinu, odnosno Dječjem vrtiću Varaždin, službeno uručen certifikat Healthy meal standard, čime Varaždin i službeno postaje Grad zdrave vrtićke prehrane, prvi takav grad u Hrvatskoj. 

Certifikat su zamjeniku gradonačelnika Varaždina Miroslavu Markoviću uručili predstavnici Bureau Veritas Croatia certifikacijske kuće i predstavnici tvrtke iz području znanosti o hrani RED FORK koja je implementirala i pratila uvođenje Healthy Meal Standard u Dječji vrtić Varaždin.

Inače, certifikat se dodjeljuje osnivaču kada uključi sve jedinice neke kategorije u HMS sustav, a u Varaždinu su to svi objekti Dječjeg vrtića Varaždin. Vizija i misija Grada Varaždina je, kako je istaknuto, osigurati djeci da obroci u dječjim vrtićima od samog početka njihovog odrastanja prate najviše standarde kvalitete prehrane kako bi im na vrijeme prenijeli zdrave prehrambene navike.

- Ovo je prilika da prikažemo na koji način ova gradska uprava promišlja o budućim generacijama. Mi smo prvi takav certificirani grad u Hrvatskoj, nastavit ćemo i dalje u tom smjeru, a uključit ćemo i naše lokalne OPG-ove s eko hranom kako bi se borili protiv dijabetesa i pretilosti, što je nažalost kod nas trend. To ćemo sada pokušati ispraviti odmah u startu jer izgradnja zgrada ništa ne znači ako u njima ne brinemo za buduće generacije - rekao je Marković.

Kako je pritom pojasnila ravnateljica Dječjeg vrtića Varaždin Jasenka Husnjak, između ostalog, vrtić djeci dnevno osigurava po četiri nova zdrava obroka, a izbačeno je prženje u dubokom ulju, uvedene su sve vrste kaše u obroke, umjesto margarina koriste se maslac i maslinovo ulje.

Komentari