podrška

Foto - Gradonačelnik podržao aktivnosti Udruge gluhoslijepih osoba Varaždinske županije

Piše: Iva Habulan

Objavljeno: 01.07.2022. 12:56

Zadnja izmjena: 01.07.2022. 12:56

Gradonačelnik Neven Bosilj danas je povodom obilježavanja Međunarodnog tjedna Helen Keller posjetio štand Udruge gluhoslijepih osoba Varaždinske županije te im izrazio podršku u njihovim aktivnostima i daljnjem radu.

Uz članove Udruge, prisutne su bile i prevoditeljice hrvatskog znakovnog jezika, gluhoslijepe osobe i polaznice individualiziranog tečaja hrvatskog znakovnog jezika kojeg je financirao Grad Varaždin. U razgovoru s gradonačelnikom, upoznali su ga s problematikom s kojom se susreću u svakodnevnom životu, a koja počinje od osnovne komunikacije, pri odlasku u trgovinu, u poštu pa čak i u zdravstvene ustanove. 

- Na području Varaždinske županije nedostaje stručnih komunikacijskih posrednika sa znanjem simultano znakovno-govorne komunikacije i hrvatskog znakovnog jezika. Grad Varaždin je zato u suradnji s Hrvatskim savezom gluhoslijepih osoba Dodir i Udrugom gluhoslijepih osoba Varaždinske županije osigurao provedbu besplatnog individualiziranog tečaja hrvatskog znakovnog jezika za potrebe osposobljavanja za poslove stručnih komunikacijskih posrednika kojeg provodimo za 14 polaznica koje su se javile na naš Javni poziv. Po tome smo jedinstveni u Hrvatskoj. Za tu namjenu, u Proračunu smo osigurali 50.000 kuna - rekao je Bosilj.

Ruta za osobe u invalidskim kolicima

Najavio je i projekt kojeg Grad Varaždin priprema u suradnji s TZ Grada Varaždina, a kojim će Varaždin biti među prvima ili čak i prvi grad u Hrvatskoj koji će mapirati i trasirati turističku rutu za osobe u invalidskim kolicima. Prema nekim istraživanjima, u svijetu 300 milijuna osoba s invaliditetom putuje, od čega je 30 milijuna osoba u invalidskim kolicima.

Također, Grad Varaždin je u Proračunu za 2022. godinu odobrio Udruzi gluhoslijepih osoba iznos od 37.000,00 kn za program Dnevni centar za edukaciju i rehabilitaciju gluhoslijepih osoba.

Komentari