sjednica

Foto - Gradsko vijeće Novog Marofa raspravljalo o porezima, evo što je odlučeno

Objavljeno: 30.11.2023. 18:19

Zadnja izmjena: 30.11.2023. 18:24

Gradsko vijeće Grada Novog Marofa je raspravljalo i podržalo niz odluka kako bi se odluke o porezima uskladile sa zakonskim izmjenama. 

Zakonskim izmjenama ukinut je prirez porezu na dohodak, pa Novom Marofu ostaje porez na potrošnju alkoholnih i bezalkoholnih pića u ugostiteljskim objektima, porez na kuće za odmor i porez na korištenje javnih površina. Istovremeno, porezne reforme predstavljaju povećanje mjesečnog osnovnog osobnog odbitka s dosadašnjih 530 eura na 560 eura, što predstavlja povećanje od 5,5%. Osobni odbitci za uzdržavane članove obitelji, djecu te invalidnost povećani su u prosjeku za 27,7% odnosno 19,5%. Povećanje mjesečne porezne osnovice na koju se obračunava niža porezna stopa (sada 20%) također je stupilo na snagu, s dosadašnjih 3981 eura na 4200 eura (povećanje za 5,5%).

- Ove promjene imaju za cilj smanjiti porezno opterećenje građana, pružajući istovremeno povećanje neto primanja i raspoloživog dohotka poreznih obveznika - objasnio je gradonačelnik  Siniša Jenkač.

Gradsko vijeće je također donijelo odluku o visini poreznih stopa godišnjeg poreza na dohodak na području Grada Novog Marofa. Niža porezna stopa iznosi 22%, dok je viša 33%. Gradsko vijeće donijelo je i odluku o otkupu zemljišta te imenovanju Ivane Kušek Perši za ravnateljicu POU Novi Marof. Donesen je i Plan djelovanja Grada Novog Marofa u području prirodnih nepogoda za 2024. godinu. 

Komentari