uz planinare PD MIV - Varaždin

FOTO Hodočasnici iz Cestice po jubilarni deseti put pohodili u Križanče

Objavljeno: 17.08.2017. 17:21

Zadnja izmjena: 17.08.2017. 17:24

Hodočasnici iz Cestice po jubilarni su deseti put na blagdan Velike Gospe krenuli na pješačko - planinarski pohod u Križanče. Na njihovom putu su im se ove godine pridružili i planinari PD MIV - Varaždin.

Kako je put odmicao koloni se priključivalo sve više hodočasnika čija je prva postaja bila crkva Sv. Barbare. Uslijedila je kapela Srca Isusova pa procesijsko raspelo koje je davne 1944. godine podigla obitelj Lazar. Tu im se pridružio i župnik, vlč. Mario Filipović nakon čega je krenula procesija s križem. Križ je i ove godine ponio Josip Kočet iz Križanča. Misno slavlje je u Kapeli Uznesenja Marijina u Križanču predvodio vlč. Ivan Žmegač, župnik varaždinske župe Sv. Josipa. Tu su kapelu davne 1872. godine podigli Ana i Tomaž Mikl, pa se udomaćio naziv Miklinova kapela.

Svod kapele je 1896. godine oslikao furlanski majstor Antonius Brollo, a zahvaljujući pomoći Ministarstva kulture i Općini Cestica freske na svodu su temeljito restaurirane i očekuje se daljnja restauracija zidova kapele. Nakon vjerskog djela pohoda svi su se zabavili i opustili na proštenju, a lokalni DVD počastio je goste kotlovinom i hladnim pićima.

Komentari