na varaždinskom korzu

FOTO I Varaždin je obasjala svjetlost vukovarskih svijeća - prisjetimo se i ne ponovilo se

Objavljeno: 17.11.2017. 18:55

Zadnja izmjena: 17.11.2017. 22:56

Foto: Viktor Hranić

Večeras se i Varaždin u dostojanstvenoj atmosferi i svjetlosti svijeća prisjetio svih vukovarskih žrtava koje su svoje živote položile za spas i slobodnu Hrvatsku. U paljenju svijeća građanima su se pridružili i gradonačelnik Čehok, dogradonačelnica Malenica, dogradonačelnik Avar, župan Čačić, saborski zastupnik Stričak, dožupan Paljak i Vugrin, predsjednik Gradskog vijeća Habijan, predsjednik Varaždinske Županijske skupštine Runac te ostali.

Mnogo je onih koji se na današnji dan s tugom prisjećaju strašne '91. godine u Vukovaru - simbolu hrvatske slobode, gdje je nakon tromjesečne opsade i gotovo potpunog uništenja grada prestao otpor hrvatskih branitelja. Prema statistici, tijekom borbi i nakon ulaska srpskog okupatora u grad poginulo je oko 550 branitelja i 1700 civila, a oko 8000 Vukovaraca bilo je odvedeno u srpske logore, dok ih se još oko 800 vodi na popisu nestalih. Bio je to klasičan primjer etničkog čišćenja i jedan od najvećih zločina u Europi nakon Drugog svjetskog rata.

No, žestoki otpor vukovarskih branitelja dizao je moral i samopoštovanje, a herojstvo Vukovara udarilo je temelj za kasnije vojne pobjede hrvatskih snaga koje su dovele do potpunog oslobađanja zemlje. Zbog svega toga Vukovar je postao simbolom hrvatske slobode kojeg se svake godine 18. studenog posebno prisjećamo.

 

Komentari