edukacija

Foto - Ivanečki gimnazijalci u posjetu Memorijalnom centru Domovinskog rata Ivanec

Objavljeno: 17.05.2024. 08:15

Zadnja izmjena: 17.05.2024. 08:16

Foto: Zdenko Horvat

Maturanti 4. G1 i 4. G2 razreda gimnazije Srednje škole Ivanec, s profesoricom povijesti Petrom Svetec Posavec, u sklopu terenske nastave boravili su u Memorijalnom centru Domovinskog rata Ivanec.

U Centru su ih ugostili domaćini iz UDVDR Ogranak Ivanec i HVIDR-e Ivanec, te im uz pomoć njegova sadržaja približili značajnu ulogu bivše Općine Ivanec u Domovinskom ratu, s čijeg je područja u postrojbama Hrvatske policije i Hrvatske vojske na bojišnicama diljem Hrvatske boravilo preko 4000 hrvatskih branitelja i braniteljica, a 28 ih je poginulo.

Pjer Jagetić, voditelj edukacijskog tima Memorijalnog centra Domovinskog rata Ivanec i Ljudvek Cikač, voditelj edukativnog tima UDVDR Podružnice Varaždinske županije, učenicima su govorili o periodu prije i za vrijeme Domovinskog rata, naglasivši veliku ulogu hrvatskih branitelja, kao i cijelog našeg kraja u stvaranju, obrani i oslobađanju Hrvatske. 

Također, domaćini su im iznosili svoja osobna ratna iskustva i sjećanja, poput onoga ili Vjekoslava Špaca, vukovarskog branitelja i zatočenika srpskih koncentracijskih logora ili Zdenka Horvata, ratnog poručnika korvete, koji im je ukratko prenio svoja iskustva prilikom prijema mladih vojnika koji su, ne želeći pucati po sunarodnjacima, bježali iz agresorske JNA.

Komentari