UREĐENJE OKOLIŠA

FOTO Ivanečki parkovi i drvoredi zasjali u novom proljetnom ruhu

Objavljeno: 10.05.2020. 17:29

Zadnja izmjena: 10.05.2020. 17:40

Završeni su radovi na revitalizaciji i uređenju drvoreda i parkovnih površina u Ivancu koji su trajali protekla dva mjeseca.

Najopsežniji zahvati provedeni su u parku oko stambenih zgrada u Arnoldovoj ulici. Tu je uklonjeno 11 starih stabala i 14 panjeva te 50 starih i prekomjerno izraslih grmova. Panjevi su uklonjeni specijalnim strojem, postupkom „frezanja“. Nasadi su obnovljeni sadnjom 23 nova stabla i 20 grmova, a obnovljen je i travnjak.

Na mjestu posječenih starih javorova u Varaždinskoj, preko puta Doma zdravlja, i u Kumičićevoj ulici, zasađen je mladi drvored srebrnolisnih lipa, jednakih onima koji su lani zasađene u velikom gradskom parku s druge strane ulice. Također, sanirani su i postojeći mladi drvoredi u Arnoldovoj, Kumičićevoj, Varaždinskoj i Malezovoj ulici. Sva stabalca su orezana, formirana im je krošnja, zaštićena su voćarskim voskom i fiksirana kolcima te pri dnu zaštićena plastičnim štitnicima.

Obnovljen je i Mali park. Nakon što je uklonjeno jedno bolesno stablo te stari panjevi i ukrasno grmlje, u parku je zasađeno 15 novih stabala – likvidambara, kestena, norveške jele, javora, katalpi i gloga te 40 ukrasnih grmova. Također, i u Malom je parku uređen novi travnjak.

Želeći takve poslove povjeriti struci, Grad Ivanec je najprije projekt uređenja parkova i drvoreda naručio od najmjerodavnije institucije, a to je Hrvatski šumarski institut u Jastrebarskom.

Investitor radova, vrijednih 305.500 kuna jest Grad Ivanec. Temeljem izrađenog projekta, radove je izvela specijalizirana tvrtka Cedrus Forest iz Čakovca, odabrana u postupku javne nabave.

Komentari