dolazak eurozastupnice

Foto - Iz Podruta ponovno apel prema EU: 'Ovo je značajan događaj za njezinu noviju povijest'

Objavljeno: 15.01.2022. 14:44

Zadnja izmjena: 15.01.2022. 14:55

Povodom 30. obljetnice međunarodnog priznanja Republike Hrvatske, počast poginulim pripadnicima promatračke misije Europske zajednice danas je u Podrutama odala Sunčana Glavak, hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu.

Saborska zastupnica položila je vijenac u pratnji župana Anđelka Stričaka i gradonačelnika Novog Marofa Siniše Jenkača, te je tom prilikom izjavila kako je Hrvatska od žalosnog događaja u Podrutama dostigla viziju prvog hrvatskog predsjednika.

- Danas, kada na te događaje gledamo s odmakom od 30 godina, Hrvatska je postigla sve što je u svom programu zapisao i prvi hrvatski predsjednik dr. Franjo Tuđman. Hrvatska je punopravna članica EU-a i NATO-a, a uskoro ćemo ući u europodručje i Schengen. Zacrtano će biti ostvareno pod vodstvom predsjednika Vlade Andreja Plenkovića.

'Europa se mora uključiti'

Stričak je zahvalio eurozastupnici na organizaciji obilježavanja tragedije u Podrutama, te i ovaj put naglasio kako je ona bila pokretački događaj koji je međurodnu zajednicu potaknuo na priznanje RH.

- Vjerujem da će upravo ova inicijativa potaknuti i europske institucije da se uključe u njezino obilježavanje prvenstveno zbog slanja poruka  mira – rekao je Stričak.

Riječima župana i eurozastupnice pridružio se i gradonačelnik Jenkač.

- Gnjusan zločin, koji su tadašnji režim i vojska željeli pripisati našim braniteljima, zorno je prikazao Europskoj zajednici tko je žrtva, a tko agresor. To je sigurno doprinijelo priznanju Hrvatske – rekao je.

Podsjetimo

Podsjetimo, promatrači Europske zajednice poginuli su u raketnom napadu jugoslavenskog borbenog zrakoplova MIG-21 na nenaoružane helikoptere kojima su se članovi mirovne misije vraćali iz Mađarske u Hrvatsku 7. siječnja 1992. godine. Zadaća promatračkih misija bila je nadgledati prekid vatre i pratiti poštivanje netom sklopljenog Sarajevskog primirja. Osam dana nakon napada, 15. siječnja 1992. godine, Republika Hrvatska postala je međunarodno priznata država.

Komentari