Komemorativni skup

Foto - Izaslanstvo UDVDR odalo počast ubijenim Tovarničanima u Domovinskom ratu

Objavljeno: 02.02.2024. 11:50

Zadnja izmjena: 02.02.2024. 12:22

Foto: UDVDR

Izaslanstvo Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata RH Podružnice Varaždinske županije i Ogranka Ivanec boravilo je u srijedu i četvrtak u Tovarniku, gdje je sudjelovalo na komemorativnom skupu 'Dan kada je Tovarnik plakao', kojim je obilježena 26. godišnjica od masovnog pokopa mještana stradalih u srpskoj agresiji 1991. godine.

Komemoraciji se odazvalo više stotina mještana Tovarnika i školske djece, izaslanici Sabora, Vlade, Ministarstava hrvatskih branitelja i obrane, županije Vukovarsko – srijemske, okolnih gradova i općina i braniteljskih udruga. Podsjetimo, 31. siječnja 1998. godine na lokalnom groblju pokopani su posmrtni ostaci 48 Tovarničana, ekshumiranih iz masovne grobnice u blizini groblja. Taj dan ostao je upamćen kao 'Dan kada je Tovarnik plakao'. U obrani Tovarnika sudjelovali su i hrvatski branitelji šireg ivanečkog područja, najviše pripadnici ivanečke policije, među kojim su neki bili i teško ranjeni, te tim povodom UDVDR Ogranak Ivanec već nekoliko godina održava prisne odnose s Tovarnikom i redovito odaje počast žrtvi mještana u Domovinskom ratu.

U završnom dijelu posjeta izaslanstvo UDVDR primljeno je u uredu načelnika Anđelka Dobročinca, kojemu je izražena zahvalnost za poziv na komemoraciju.

- Iskreno zahvaljujemo načelniku Anđelku Dobročincu, predsjedniku općinskog vijeća Dubravku Blaškoviću, djelatnicima Općine Tovarnik, svim mještankama i mještanima Tovarnika na toplom i srdačnom prijemu i gostoprimstvu - navode iz UDVDR.

Komentari