panel rasprava

Foto - Izaslanstvo Varaždina u Sarajevu na predstavljanju razvojnog programa UN-a

Objavljeno: 18.03.2023. 11:12

Zadnja izmjena: 18.03.2023. 11:13

Gradonačelnik Grada Varaždina Neven Bosilj i pročelnica Slađana Miočić boravili su u Sarajevu na predstavljanju SDGBIH programa, razvojnog programa Ujedinjenih naroda.

Program se uz podršku Vlade Švedske, provodi u Bosni i Hercegovini. Grad Varaždin pozvan je od strane organizatora da sudjeluje u panel raspravi zajedno s predstavnicima lokalnih vlasti iz Švedske i regije. Na događaju u Sarajevu sudjelovala su tri kantona i osam općina i gradova koji su potpisali sporazum o lokalizaciji Ciljeva održivog razvoja. Gradonačelnik Bosilj pohvalio je zalaganje Bosne i Hercegovine, njihovih kantona, gradova i općina, posebice Grada Sarajeva kao domaćina,  u uključenost  i napore za provedbu programa Ujedinjenih naroda "Ciljevi održivog razvoja" te se zahvalio na pozivu na ceremoniju potpisivanja "Protokola o suradnji".

Na panelu je predstavio i niz socijalnih mjera koje Grada Varaždin provodi u sustavu obrazovanja te brojnih drugih projekata koji doprinose kvaliteti života građana i iskustva Grada u povlačenju sredstava iz Fondova EU te projekte koji se planiraju provoditi korištenjem financijskih sredstva iz ITU mehanizma. Dodao je i kako Grad Varaždin ulaže u zaštitu okoliša te je kupljeno preko 500 polupodzemnih spremnika te je intencija da Grad Varaždin  postane prvi grad u Hrvatskoj koji ima polupodzemne spremnike za sve višestambene objekte, spomenuo je i projekt sortirnice i reciklažnog dvorišta kao nadogradnju priče zaštite okoliša i gospodarenja otpadom.

- Izrazito mi je drago da smo dobili priliku prezentirati ovdje u Sarajevu naše programe i projekte. Grad Varaždin je zadnje dvije godine proglašen najboljim gradom po kvaliteti života, a prošle godine smo dobili i prestižnu nagradu Green prix 2022. u kategoriji Lokalna i regionalna samouprava kao pokretač zelenih promjena. Kontinuirano radimo na novim projektima jer nam je cilj da se naš Grad razvija. Pred nama su brojni projekti kao što su npr. projekti koji će se provoditi kroz ITU mehanizam - rekao je Bosilj.

Komentari