interaktivna izložba

Foto - Izložba 'Euro na kotačima' i u Varaždinu, Bosilj: Nije to ništa strašno

Piše: Mateja Rak

Objavljeno: 07.11.2022. 12:49

Zadnja izmjena: 07.11.2022. 12:49

Foto: Luka Šalamun

Euro na kotačima naziv je putujuće izložbe koja je u organizaciji Hrvatske narodne banke jučer i danas, u ponedjeljak 7. studenog 2022. godine postavljena u Varaždinu.

Uz brojne zainteresirane građane, naročito učenike i studente, interaktivnu izložbu razgledalo je i gradonačelnik Grada Varaždina Neven Bosilj.

- Varaždinci su vrlo zainteresirani za izložbu i prelazak na euro nije ništa strašno. Mi smo dio srednjoeuropske kulture bili već stoljećima tako da smo priviknuti na te vrijednosti. Eto mi već dana danas neke račune, primjerice cijene nekretnina i automobila izražavamo u eurima. Uskoro ćemo se priviknuti i na maloprodajne cijene tako da nama Varaždincima to neće biti nikakav problem. Zaista je velik interes za ovu izložbu  koja po dva dana putuje po svim gradovima. Jučer je bilo više od tisuću posjetitelja a danas i još više pa ćemo preteći i Osijek po broju posjetitelja. – ocijenio je gradonačelnik Bosilj interes Varaždinaca za izložbu Euro na kotačima.

Organizatori izložbe, prema riječima Maje Pečinić, savjetnice u Direkciji za europsku suradnju HNB-a više su nego zadovoljni posjetom. Ističu da su građani Varaždina pa i cijele Hrvatske, sudeći prema reakcijama na izložbi,  dobro informirani i pripremljeni za prijelaz na plaćanje eurima.

Izložba je namijenjena svim uzrastima te nastoji edukacijom i objektivnim informiranjem predstaviti značenje uvođenja eura u osobnom i društvenom kontekstu, pri čemu je sadržaj projekt predstavljen na suvremen način, te upotpunjen interaktivnim igrama i kvizovima. Edukatori koji rade na izložbi su predstavnici HNB-a i studenti ekonomskih fakulteta, a njihova je uloga odgovoriti na sva pitanja posjetitelja i pomoći im u prolasku kroz izložbu.

Komentari