grad varaždinske toplice

Foto - Izložbom 'Lovačka priča' počelo obilježavanje Dana Grada Varaždinskih Toplica

Objavljeno: 04.11.2022. 11:52

Zadnja izmjena: 04.11.2022. 11:52

Izložbom pod nazivom "Lovačka priča", otvorenom u četvrtak u prostorima topličke stare škole, počelo je obilježavanje ovogodišnjih Dana Grada Varaždinskih Toplica.

Povodom proslave blagdana sv. Huberta, zaštitnika lovaca, izložbu je pripremilo Lovačko društvo "Jelen" Varaždinske Toplice, na inicijativu gradonačelnice Dragice Ratković i predsjednice Gradskog vijeća Ljubice Nofta, a osnovna je ideja bila prikazati lovce u drugačijem, pravom svjetlu, kao zaštitnike prirode i životinja.

- Naš je kraj poznat po bogatstvu biljnog svijeta, no ovdje obitava i mnogo životinja koje ne viđamo svakodnevno, ali su tu, kraj nas. O njima tijekom cijele godine brinu naši lovci koje mnogi potpuno neopravdano percipiraju samo kao ubojice, stoga je dobro da smo uspjeli organizirati ovu izložbu zahvaljujući kojoj će naši stanovnici, prvenstveno oni najmlađi, dobiti pravu sliku o tome tko sve živi u našem okruženju i što lovci zapravo rade - rekla je Ratković.

'Dodatna vrijednost za zajednicu'

Tajnik LD "Jelen" Tomislav Mikuličić dodao je kako su izloženi brojni eksponati, među njima i preparirane životinje: od predatora, ptica, jelenske divljači, ptica grabljivica. Otvorenju je nazočila i zamjenica župana Silvija Zagorec.

- Veseli me biti na ovakvim događanjima gdje se stvara dodatna vrijednost za lokalnu zajednicu, a to upravo ova izložba i jest, posebice stoga što se žele prezentirati eksponati i približiti mlađim naraštajima. Vjerujem da će se kod djece probuditi interes za lovstvo. Nekada je lov bio prvenstveno za lov divljači, no sad je njegova uloga uzgoj i očuvanje flore i faune - dodala je Zagorec.

'Neizostavna karika'

Inicijatoricama i organizatorima čestitao je i predsjednik Lovačkog saveza Varaždinske županije Goran Kaniški.

- Drago mi je da su odučili prikazati nas lovce kao neizostavnu kariku u prirodnom lancu, da se vidi da smo korisni u prirodi, da se bez nas ne može. Vrlo je bitno ukazati na važnost lovaca, a ne da se govori samo o negativnom - rekao je Kaniški.

Izložba "Lovačka priča" moći će se razgledati od petka, 4. studenog do četvrtka, 10. studenog u vremenu od 18 do 20 sati, a u jutarnjim satima od ponedjeljka, 7. studenog do četvrtka, 10. studenog izložbu će organizirano posjetiti učenici osnovnih škola i dječjih vrtića s područja Grada, njih ukupno 450.

Komentari