grad novi marof

Foto - Izložbom u Kulturnom centru otvoreni ovogodišnji Rabuzinovi dani

Objavljeno: 26.03.2022. 09:53

Zadnja izmjena: 26.03.2022. 09:53

U novomarofskom Kulturnom centru Ivan Rabuzin u petak su započeli Rabuzinovi dani - manifestacija kojom  Novi Marof već šestu godinu zaredom odaje priznanje svom sugrađaninu, svjetski poznatom naivcu i legendi hrvatskog samoukog slikarstva.

Djela Ivana Rabuzina izložena su u sklopu izložbe "Oblici, brežuljci, cvijeće… moj zavičaj" koja prikazuje "život" Rabuzinove umjetnosti kako na slikama, tako i na tapiserijama, namještaju, porculanu i drugim uporabnim predmetima, a za postav izložbe zaslužna je Mirjana Dučakijević, dugogodišnja muzejska savjetnica. Gradonačelnik Siniša Jenkač pritom je najavio promoviranja te "outdoor walking" destinacije, odnosno projektiranje pješačko-biciklističkih staza.

- Čitav Kulturni centar, pa i čitava kultura Novog Marofa vrti se oko Ivana Rabuzina, on je naš najznačajniji umjetnik, ne samo novomarofski, nego i čitave Hrvatske, pogotovo u naivi. Osjećamo da je to naša dužnost jer svaki umjetnik živi među ljudima onoliko dugo koliko se promoviraju njegove slike i koliko je za njegovo slikarstvo vidljiv interes, toliko je on i kao umjetnik i posthumno prisutan među ljudima. S jedne strane to je naša zadaća, a s druge strane naša čast - rekao je gradonačelnik Siniša Jenkač.

Na izložbi je izložen i velik broj Rabuzinovih djela iz privatne kolekcije Zlatka Meštirća, njegova velikog prijatelja. Posjetitelji će ovu vrijednu izložbu moći razgledati od 25. ožujka do 24. travnja 2022. u Kulturnom centru "Ivan Rabuzin" u Novom Marofu.

Komentari