božićna umjetnost

FOTO Jaslice u Varaždinskim Toplicama

Objavljeno: 17.12.2017. 19:14

Zadnja izmjena: 17.12.2017. 19:15

Obitelj Filipašić iz Varaždinskih Toplica već generacijama prenosi izradu prelijepih božićnih jaslica. Tradiciju su započeli sad već pokojni djed i baka, nastavili tata i teta, a sada u tome sudjeluju i njihovi potomci.

Kako nam objašnjavaju, najstarije figurice imaju preko 40 godina, kupljene su na starom Varaždinskom placu, kao bakin poklon za tatu. Danas jaslice zauzimaju prostor veličine 3 x 4 metra.

- Mi jednostavno ne bi mogli zamisliti Božić bez izrade jaslica, pa sam tako ja, iako se udala prošle godine, došla i ove godine pomoći svojim ukućanima u njihovoj izradi. same pripreme i dogovori oko ideja i realizacije započinju i do mjesec i pola prije Božića, ali sama izrada ide tjedan dana prije Badnjaka. - objašnjava Valentina Kefelja, dodajući kako je tata zadužen za izradu svjetla i vode, sestra i ona slžu jaslice - a mama čuva unuke i obavlja konačno čišćenje. Na ove je jaslice otišlo oko 150 ovčica i isto toliko pastira, 50-60 panjeva, desetak sanduka mahovine, mnogo kamenja, drvnih otpadaka, starih ventilatora - a rezultat je, priznat ćete, izniman. Obitelj Filipašić čak i poziva ljude u svoj dom da bi uživo vidjeli ljepotu jaslica, a makar djelić te ljepote možete vidjeti i na ovim odličnim fotografijama.

Komentari