zabrinjavajući podaci

Foto - Javnom tribinom obilježen Svjetski dan nepušenja u Varaždinskoj županiji

Objavljeno: 29.05.2024. 16:41

Zadnja izmjena: 29.05.2024. 16:41

Zavod za javno zdravstvo Varaždinske županije povodom Svjetskog dana nepušenja, koji se obilježava 31. svibnja, organizirao je javnu tribinu na kojoj su se sudionici mogli upoznali sa zdravstvenim rizicima pušenja i e-cigareta kod djece i mladih, kao i programom Škole nepušenja koja djeluje pri ZZJZ Varaždinske županije.

Sudionike tribine u ime župana Varaždinske županije Anđelka Stričaka pozdravila je predsjednica Savjeta za zdravlje Varaždinske županije Spomenka Kiđemet-Piskač.

- Da je pušenje jedan od najznačajnijih čimbenika rizika za zdravlje dokazano je bezbroj puta, posebice kada je riječ o respiratornim, kardiovaskularnim i malignim bolestima. U uskoj je vezi sa srčanim ili moždanim udarom. Svakih osam sekundi zbog posljedica pušenja u svijetu netko umre. No, unatoč tome statistike nam pokazuju da još uvijek veliki broj ljudi puši, u Hrvatskoj više od jedne trećine. Pušenje je posebno opasno za mlade koji eksperimentiraju s duhanom te mogu vrlo brzo razviti ovisnost o pušenju – kazala je. 

Voditeljica Djelatnosti za promicanje zdravlja i javnozdravstvenu medicinu ZZJZ Varaždinske županije Irena Stipešević Rakamarić naglasila je kako je tribina bila namijenjena stručnim suradnicima škola, a sudjelovali su i učenici pojedinih srednjih škola s područja Varaždinske županije. Pri Zavodu za javno zdravstvo Varaždinske županije kroz proteklih nekoliko godina djeluje Škola nepušenja koja je potpuno besplatna i za nju nije potrebna uputnica.

Komentari