dan šećerne bolesti

Foto - Javnozdravstvena akcija u Varaždinu: 'U županiji gotovo 15 tisuća ljudi ima šećernu bolest'

Objavljeno: 19.05.2024. 09:43

Zadnja izmjena: 19.05.2024. 09:49

Šećerna bolest može se držati pod kontrolom pravilnom prehranom, kretanjem i bilo kojom drugom vrstom fizičke aktivnosti te redovitom kontrolom šećera u krvi, poručili su u članovi Društva za zaštitu od dijabetesa Varaždin. Na Franjevačkom trgu u Varaždinu organizirali su javnozdravstvenu akciju kojom su obilježili Hrvatski dan šećerne bolesti.

Kako ističu iz Varaždinske županije, brojni građani su iskoristili priliku te dali izmjeriti šećer u krvi te krvni tlak, a uz to su mogli dobiti savjete nutricionista o prehrani te kako se nositi sa samom bolešću. Broj oboljelih od dijabetesa se iz godine u godinu povećava, a iznimka nije ni Varaždinska županija.

- U Varaždinskoj županiji je registrirano 14.765 oboljelih od šećerne bolesti, pri čemu je samo u prošloj godini otkriveno 1.446 novoboljelih. U Hrvatskoj je registrirano gotovo 400.000 osoba s tom bolešću, no procjenjuje se da je broj oboljelih veći od 600.000. Koliko je šećerna bolest opaka, dovoljno govori podatak da je četvrti vodeći uzrok smrti naših sugrađana - rekao je župan Anđelko Stričak.

Simptomi šećerne bolesti su pojačano žeđanje, učestalo mokrenje, pojačana glad, umor, zamućen vid, usporeno cijeljenje rana, smanjenje osjeta i trnci u šakama i stopalima. Imate li te simptome, svakako bi morali provjeriti šećer u krvi, ističe Antonija Brlek, predsjednica Društva za zaštitu od dijabetesa.

Komentari