proglašenje

Foto - Javorolisna platana iz dvorišta II. osnovne škole varaždinsko Stablo godine

Objavljeno: 27.05.2024. 13:20

Zadnja izmjena: 27.05.2024. 13:20

Na prvom održanom izboru za varaždinsko Stablo godine pobijedila je javorolisna platana koja se nalazi u dvorištu II. osnovne škole Varaždin. U anketi koja je trajala od 2. do 17. svibnja glasači su mogli birati između 14 stabala koja su nominirali sami građani. Prikupljeno je ukupno 3.274 glasova, od čega je pobjednica osvojila 26,5%.

Na današnjem proglašenju pobjedničkog stabla, slavljeničkom lentom ovjenčali su ju učenici škole, a događaju je prisustvovala i učenica Zara Vugrinec, koja ju je nominirala za ovaj izbor. Izbor Stabla godine podržao je i Grad Varaždin.

- Ovaj izbor izazvao je interes naših sugrađana da obrate više pažnje na prirodu koja nas okružuje i njezine ljepote, a u svakodnevnoj strci ne razmišljamo o tome. Varaždin je zaista mali biser zelenila, i vjerujem da je i ovaj izbor utjecao da građani obrate pažnju da imamo prekrasne primjerke stabala u našem gradu - naglasio je gradonačelnik Neven Bosilj.

'Platane su varaždinski divovi'

Direktorica Parkova Jelena Sekelj zahvalila je svima koji su sudjelovali u projektu dodavši:

- Bile su nominirane čak dvije platane u gradu, a pobijedila je ova najviša. Mi u Parkovima platane volimo zbog njihove visine i obujma debla. Ja ih od milja zovem varaždinski divovi. Platane su nam među najvišim primjercima stabala u centru, uz lipe, i zbog toga nas tako dobro čuvaju od klimatskih promjena i zagađenja.

Komentari