OTVORENJE 50-TIH VBV

FOTO Jedinstveno otvorenje Varaždinskih baroknih večeri na otvorenoj pozornici, pod zvijezdama

Jubilarne 50-te Varaždinske barokne večeri otvorene su koncertom pokraj Starog grada na otvorenoj pozornici, pod zvijezdama.
Objavljeno: 18.09.2020. 22:26

Zadnja izmjena: 19.09.2020. 07:37

Foto: Dino Možek

Jubilarne 50-te Varaždinske barokne večeri otvorene su koncertom pokraj Starog grada na otvorenoj pozornici, pod zvijezdama. Vrijeme je poslužilo odvažne organizatore VBV-a, iako je vlaga od jutrošnje kiše uzrokovala potrebu za čestim ugađanjem instrumenata.

Ravnatelj VBV-a Davor Bobić istaknuo je maestra Vladimira Kranjčevića, kao prvog ravnatelja VBV-a za postavljanje visokih kriterija koje su VBV dovele u sam vrh svjetskih manifestacija ovog tipa. Bobić je dolaskom na čelo VBV-a uveo novost - zemlju partnera, što je dodatno doprinijelo promoviciji ove vrhunske glazbene manifestacije.

- Veselim se što će nastupiti samo mlade hrvatski umjetničke snage, obilježavajući na taj način 50 godina manifestacije ali i prilagođavajući se trenutnoj situaciji. Siguran sam da program neće biti ništa manje kvalitetan te se veselim svim tim izvedbama, dodao je Bobić.

Festival se odvija pod stalnim pokroviteljstvom predsjednika Republike Hrvatske, stoga je na otvorenju prisustvovao i Zdravko Zima, izaslanik predsjednika Zorana Milanovića. od uglednih uzvanika treba izdvojiti ministricu kulture Ninu Obuljen Koržinek, te varaždinskog župana Radimira Čačića, varaždinskog gradonačelnika Ivana Čehoka, kao i mnogih drugih.

Ministrica Obuljen Kožinek izjavila je kako postoji odluka da se svi naši festivali moraju realizirati i u ovakvim okolnostima.

Varaždin voli ovaj festival

- Čestitam Bobiću koji je osmislio program s ovom našom uputom i da nastupe hrvatski umjetnici. Kao i na ljetnim festivalima, koji su održani s jednakom kvalitetom i dosezima. Ovo je velika obljetnica, a VBV su jedan od prvih europskih festivala posvećenih isključivo ranoj glazbi, tj. baroknoj glazbi. VBV su na takav način doprinijele ne samo Varaždinu, već promociji te glazbe u Hrvatskoj ali i šire. Sjećamo se svih velikih umjetnika i Varaždinaca te međunarodnih umjetnika koji su ovdje nastupali. Varaždinska publika voli ovaj festival, cijeni ga i sigurna sam da smo na početku sljedećih 50 uspješnih godina VBV, dodala je ministrica Obuljen Kožinek.

Nezadovoljstvo HTV-om

Varaždinski župan Radimir Čačić nije bio zadovoljan što HTV nije prenosio svečanost otvorenja 50. VBV na svom prvom programu. 

- VBV spadaju u dvadesetak svjetskih manifestacija. Jedino nisu značajne za HTV jer imaju prijenos Vinkovačkih jeseni. To je tragično. Pedeset godina, od čega dvadeset godina nacionalnog značaja, 13 zemalja partnera, ne samo iz Europe već iz cijelog svijeta. Vrhunski glazbenici, od Bečkih dječaka i da ne spominjem sve ostale. Žao mi je, mislim da to nije problem ni politike nego onih koji se pokušavaju dodvoriti politici. Ovo je problem HRT-a o čemu ćemo morati malo ozbiljnije porazgovarati. A, što se tiče večerašnjeg događaja, ambijent je prekrasan, program je skraćen a dobro je i što nema govora, zaključio je župan Čačić.  

 Program VBV započeo je prigodnim koncertom Varaždinskog komornog orkestra sa solisticom Laticom Honda-Rosemberg.

Komentari