emobilnost u novom marofu

FOTO Jenkač: "Ukoliko bude sredstava, električni automobil voziti će i naš komunalni redar"

Objavljeno: 03.08.2017. 13:00

Zadnja izmjena: 03.08.2017. 13:04

Foto: Viktor Hranić

Hrvatska elektroprivreda je danas svečano otvorila prvu ELEN punionicu za električna vozila u Novom Marofu, koja je smještena u Vatrogasnoj ulici, na parkiralištu Konzuma i Jeklotehna.

Prvu ELEN punionicu u Novom Marofu su otvorili Siniša Jenkač, gradonačelnik Grada Novog Marofa, i Domagoj Puzak, voditelj tima za eMobilnost HEP grupe. Otvorenju su prisustvovali Tomislav Ježovita iz Crtorada i Ivana Dukši, pomoćnica pročelnika za zaštitu okoliša te predstavnici ŽUC-a. Punionica je postavljena temeljem Sporazuma o suradnji na razvojnom projektu HEP-a za izgradnju infrastrukture za punjenje električnih vozila, gdje je Grad Novi Marof dao pravo služnosti za parkirna mjesta, a HEP nabavio, ugradio i pustio u pogon punionicu uz tehničku podršku Elektre Varaždin, Pogona Novi Marof.

- Zahvaljujem Hrvatskoj elektroprivredi što su nam izašli u susret i našim budućim partnerima koji će voditi brigu o parkiralištima, te tvrtki Crtorad s kojom uspostavljamo kvalitetnu suradnju. Što se tiče punionice, ona je na neki način poticaj za budućnost svima onima koji razmišljaju o električnim automobilima, a takvih je svakim danom sve više. Apeliram na građane da ne parkiraju na ovim označenim mjestima, jer će policija kažnjavati nesavjesne vozače. - izjavio je prilikom otvorenja gradonačelnik Siniša Jenkač.

Tom je prilikom gradonačelnik Jenkač nadodao kako se nada da će u budućnosti gradski službenici voziti električne automobile ukoliko će biti dovoljno sredstava.

- Ako će biti izmjene poreznog zakona kao što se najavljuje onda ćemo možda imati nešto više novaca. Tada bismo kupili automobil za komunalnog redara koji će biti na električni pogon. - rekao je Jenkač.

Potrebna RFID kartica

Na punionici u Novom Marofu moguće je istodobno punjenje dvaju vozila, s načinom punjenja AC mode3 type2, te uz vrijeme punjenja od jednog do četiri sata, ovisno o stanju baterije vozila i vrsti pretvarača u samom vozilu. Punjenje na ELEN punionicama je trenutno besplatno, ali je moguće samo uz RFID identifikacijsku karticu, koja se za sve vlasnike električnih vozila u Hrvatskoj može dobiti slanjem zahtjeva na e-mail adresu [email protected].

- HEP već dvije, tri godine radi na tom razvojnom projektu čiji je cilj promovirati eMobilnost u što više gradova i regija. Drago mi je što Varaždinska županija u tome prednjači, budući da smo već postavili tri punionice u Varaždinu, punionicu imaju i Ludbreg, i Lepoglava, a sad i Novi Marof. Vjerujem da ćemo sve to još proširiti i napraviti jednu sveobuhvatnu priču - da većina gradova ima punionicu, da na neki način "zakotrljamo kamen" i da ta eMobilnost bude stalno prisutna na hrvatskim cestama, poručio je voditelj tima za eMobilnost HEP grupe Domagoj Puzak.

HEP je do sada u Hrvatskoj postavio i pustio u pogon 46 javnih ELEN punionica u suradnji s gradovima i zainteresiranim partnerima. U fazi realizacije priključka na elektroenergetsku mrežu nalaze se punionice u Gospiću, Pagu, Solinu i ostalim gradovima. Također, kroz sufinanciranje od strane Europske unije, HEP priprema otvaranje brzih punionica na autocestama koridora TEN-T.

Komentari