Tradicionalna manifestacija

Foto - Jura Zeleni predvodio povorku povodom obilježavanja Dana Općine Maruševec

Objavljeno: 21.04.2024. 16:57

Zadnja izmjena: 21.04.2024. 17:44

Foto: Lidija Filipović

U sklopu obilježavanja Dana Općine Maruševec i blagdana svetog Jurja, zaštitnika Župe i općine, Općina Maruševec i Kulturno-umjetničko društvo Klaruš iz Maruševca danas su organizirali manifestaciju Jura Zeleni.

Pjesmom i plesom članica i članova KUD-a Klaruš koji preko 25 godina njeguje i promovira folklornu tradiciju maruševečkog kraja u zemlji i izvan njenih granica u dvorištu Etno kuće u Čalincu započela je ovogodišnja manifestacija, a nastavila se kićenjem Jure Zelenog granama breze i bršljanom. Zavidnu povorku građana okićen Jura Zeleni predvodio je naseljima Brodarovec i Novaki, nakon blagoslova kod crkve svetog Jurja u Maruševcu. Raspoloženog Juru i ove je godine utjelovio tajnik KUD-a Klaruš Zlatko Peharda, koji je plesao cijelim putem te takav uveseljavao mještane spomenutih naselja koji su ga tom prilikom darivali.

Dolaskom u Novake gdje ga je dočekali mještani i članovi 5. Mjesnog odbora s okrjepom za sve sudionike, za kraj manifestacije uprizoreno je simbolično spaljivanje Jure Zelenoga jer „jurjevski krijes“ prema legendi štiti od zla, nečistih sila i bolesti. U cilju očuvanja kulturne baštine i tradicije proslave blagdana svetog Jurja 23. travnja, manifestaciju s podržali brojni članovi svih organizacija civilnog društva s područja Općine Maruševec. Događaj su uveličali konjanici i konjske zaprege udruge „Konj moj prijatelj“, članovi Kuburaške udruge Maruševec pucanjem iz kubura, kao i članice i članovi KUD-a Klaruš kulturno-umjetničkim programom. Uz ostale građane, u povorci su bili i načelnik Općine Mario Klapša te predsjednik Općinskog vijeća Općine Maruševec Damir Šprem sa vijećnicima. Kako se u Općini Maruševec slavi Jurjevo pogledajte u našoj fotogaleriji ...

Komentari