naoružali hrvatsku i branili vukovar

FOTO: Kako je Varaždin na Kapucinskom trgu obilježio Dan oslobođenja i branitelja Varaždinske županije

Na Kapucinskom trgu od jutarnjih sati u tijeku je izložba naoružanja i tehnike hrvatske vojske i policije, a svečanost je započela taktičko tehničkim zborom na Kapucinskom trgu i polaganjem vijenacakod Križa zahvalnosti ispre crkve Svetog Nikole....
Objavljeno: 21.09.2018. 12:43

Zadnja izmjena: 21.09.2018. 13:40

Foto: Luka Šalamun

Na Kapucinskom trgu u Varaždinu danas je svečano obilježena 27. obljetnica oslobođenja Grada Varaždina i Dan branitelja Varaždinske županije.

Od jutarnjih sati u tijeku je izložba naoružanja i tehnike hrvatske vojske i policije, a svečanost je započela taktičko tehničkim zborom na Kapucinskom trgu i polaganjem vijenaca kod Križa zahvalnosti ispred crkve Svetog Nikole.

- Kažu da Varaždin nije bio na udaru kao neki drugi gradovi, da nismo imali rata ni osjetili ratna razaranja. Da, nismo, zahvaljujući upravo vama i vašoj hrabrosti! Da niste osvojili, okružili i onemogućili neprijatelja, i ovdje su ratna razaranja mogla biti jednaka kao i u drugim hrvatskim gradovima – riječi su kojima se sudionicima oslobođenja grada obratio gradonačelnik Ivan Čehok.

Župan Varaždinske županije Radimir Čačić skrenuo je pozornost na doprinos Varaždinaca krajnjem ishodu Domovinskog rata – Ne sumnjam da bi Hrvatska dobila Domovinski rat, ali još bi tisuće ljudi izginulo i sve bi duže trajalo da nije bilo naoružanja iz Varaždina. Također, župan je naglasio da – Nitko u Hrvatskoj, osim Vukovara, nije dao za Vukovar koliko policijski djelatnici iz Varaždina, Čakovca i cijelog ovog kraja.

Povratak Puma - imenovanja generala

Saborski zastupnik Anđelko Stričak također je naglasio da je pobjeda u Varaždinu zbog naoružanja koje je dobila hrvatska vojska možda bila i ključna za Domovinski rat, te još jednom istaknuo kako se 7. gardijska brigada Pume vraća u Varaždin – Zahvaljujem Vladi i ministru Krstičeviću na toj odluci, a posebno državnom tajniku i generalu Zdravku Jakobu. Stričak je čestitao Željku Dvekaru i Stjepanu Adamiću na promaknuću u generalski čin. Dvekar se obratio i okupljenima, također naglasivši značaj naoružanja koje su hrvatski branitelji dobili iz Varaždina – Varaždinski branitelji su borbenu moć hrvatskih snaga deseterostruko povećali, a ta oružana snaga uz odlučnost naših ratnika dala nam je vremena za kvalitetno ustrojavanje Hrvatske vojske.

Komentari