Operaciju pratio dožupan Vugrin

FOTO: Kod operacije tumora mozga u OB Varaždin korišten novi neuronavigacijski uređaj

Objavljeno: 16.10.2019. 10:42

Zadnja izmjena: 16.10.2019. 10:57

Opća bolnica Varaždina jedina je uz kliničke centre u Hrvatskoj koja koristi novi neuronavigacijski uređaj. Operaciju tumora mozga, pri kojoj je prvi puta korišten novi uređaj, u ponedjeljak, 7. listopada, sa svojim je timom vodio ravnatelj bolnice Nenad Kudelić, dr. med., specijalist neurokirurgije.

Ravnatelji Kudelić tom je prilikom istaknuo kako je nabavka uređaja prirodan slijed u razvoju jedne struke - Opća bolnica Varaždin nabavila je vrlo vrijedan navigacijski uređaj koji danas predstavlja standard u modernoj medicini u nekoliko struka, prvenstveno u neurokirurgiji i otorinolaringologiji, a koji omogućava precizno pozicioniranje i vođenje tijekom operacije te posljedično tome minimalnu invazivnost. To je prirodni slijed u razvoju jedne struke - istaknuo je ravnatelj Kudelić.

Ivan Koprek, dr. med., spec. neurokirurgije, naglasio je da neuronavigacijski uređaj danas predstavlja standardnu opremu u svakoj dobro opremljenoj neurokirurškoj salu - Razvojem tehnoloških postignuća događaju se novi iskoraci u medicini. Uređaj za neuronavigaciju koristi se u Hrvatskoj zadnjih 15-tak godina, a ovo je sada njegova zadnja generacija, najnapredniji model s najvećim mogućnostima - rekao je Koprek.

 Na operaciji je bio i zamjenik župana Robert Vugrin – Nakon što sam svjedočio operaciji mogu tvrditi da stvarno imamo vrhunske liječnike. Jedna nimalo bezazlena operacija odrađena je s velikom mirnoćom i doima se kao da to liječnici rutinirano rade. To samo potvrđuje da imamo i liječnike i svo popratno osoblje koje je uigrano što je preduvjet da takve operacije završavaju uspješno. Na to se nadovezuje sofisticirana oprema koja minimalizira rizik i smanjuje vrijeme operativnog zahvata. Imamo liječnike koji su educirani za rad s takvom opremom – istaknuo je zamjenik župana te dodao da je sama oprema izuzetno skupa pa tako samo dva uređaja koja su se koristila tijekom ove operacije vrijede više od 5 milijuna kuna.

Komentari