grad novi marof

Foto - Kod spomen-obilježja na Kipišću odana počast žrtvama totalitarnih i autoritarnih režima

Objavljeno: 23.08.2022. 12:03

Zadnja izmjena: 23.08.2022. 12:03

U organizaciji Grada Novog Marofa i Udruge ratnih veterana Hrvatski domobran i ove je godine kod spomen-obilježja na Kipišću obilježen Europski dan sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima.

Prigodnom komemorativnom svečanošću, predstavnici Grada, članovi Udruge i građani prisjetili su se stradavanja žrtava totalitarnih i autoritarnih režima. Gradonačelnik Siniša Jenkač podsjetio je kako je Kipišće jedno od stratišta na području Novog Marofa.

- Polažemo vijenac u spomen na sve žrtve autoritarnih i totalitarnih režima s obzirom da na području Novog Marofa imamo značajan broj žrtava, pogotovo na području koje zovemo Kipišće između Novog Marofa i Sudovca. Polaganjem vijenaca prisjećamo se svih onih žrtava iz 1945. godine koji su mućki ubijeni i bačeni u jame. Nadamo se da će kroz nekoliko godina na tom području krenuti ekshumacije i iskapanje mrtvih i da ćemo ih moći u budućnosti dostojno sahraniti - rekao je.

Europski dan sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima obilježava se 23. kolovoza, na datum kada su Hitler i Staljin sklopili pakt o nenapadanju, ali i tajni sporazum o podjeli interesnih sfera u istočnoj Europi iz 1939. godine.

Komentari