Koncertom najboljih mladih pijanista i dodjelom nagrada završio je Memorijal Jurica Murai i Murai Grand Prix kojem je i ove godine organizator i domaćin bila Glazbena škola u Varaždinu.

Žiri na čijem je čelu bio proslavljeni hrvatskih pijanist i pedagog Vladimir Krpan nije imao lak posao proglasiti najbolje od najboljih mladih pijanista po kategorijama Memorijala, te najbolje u Grand Prix kategoriji koji su glazbu već odabrali za svoj životni poziv.

- Čuli smo iznimno darovitu djecu i mlade ljude koji su već izuzetno dobro educirani i čini mi se da se i iz ovog njihovog nastupa vidjelo da su to nosioci budućih glazbenih zbivanja. Mi kao žiri smo ponosni na njih i zaista mislim da nismo pogriješili kad smo odabrali one najbolje - istaknuo je Krpan

Prva nagrada Grand Prix i 1500 eura pripali su mladoj ruskoj pijanistici Veri Andrianovoj, dok je Oleksii Kanke iz Ukrajine dobitnik druge nagrade Grand Prixa, a Eri Nohira iz Njemačke treće. Posebna nagrada za najbolju izvedbu djela iz razdoblja baroka pripala je Manami Matsuura iz Japana. Laureatom Memorijala Jurica Murai proglašen je Szymon Orliński iz Poljske, dok je nagrada Hrvatske glazbene mladeži pripala Svenu Brajkoviću.  

Među najmlađim natjecateljima bila je na ovogodišnjem Memorijalu Greta Teskera, kojoj je pripala posebna nagrada sponzora Memorijala tvrtke Euro-Unit. Razloga za zadovoljstvo organizacijom ovogodišnjeg Memorijala itekako imaju u varaždinskoj Glazbenoj školi. Memorijal je okupio gotovo 200 mladih pijanista i njihovih mentora iz brojnih zemalja od SAD-a do Japana, kao i eminentni žiri u kojem su bili profesori uglednih obrazovnih institucija iz zemlje i inozemstva.

- Proteklih tjedan dana zaista smo se imali priliku uvjeriti kako pijanizam napreduje iz godine i godinu. Natjecanje raste i po kvaliteti i po onome što smo željeli, a to je internacionalizacija natjecanja. Važno nam je pozicionirati naš grad kao centar kulturnog turizma. Ove godine smo doveli u Varaždin neke nove profesore u žiri i to nam je jako drago. Najviše sam ponosan na učenike naše škole, jer su se varaždinski pijanisti koji su sudjelovali na Memorijalu fantastično pokazali. Od njih 11 koliko se uspjelo plasirati na Memorijal, dvoje je osvojilo prve nagrade u svojim kategorijama - to su Luka Taradi (učenik prof. Danijela Ljubića) i Stjepan Gerić (učenik prof. Danijela Ota) - rekao je Davor Matačić, ravnatelj Glazbene škole u Varaždinu

Varaždinska Glazbena škola bila je tako proteklih dana središte glazbenog svijeta mladih pijanista koji će nastaviti svoje obrazovanje i glazbeni put, a sudeći prema koncertu najboljih od najboljih, očekuje ih sjajna pijanistička budućnost.

 

Komentari

29.04.2018. 12:16h Zadnja izmjena: 29.04.2018. 12:32