obilazak

Foto - Kreću radovi na Habdelićevom trgu, evo što će se raditi i kako će izgledati

Piše: Mateja Rak

Objavljeno: 10.10.2022. 12:04

Zadnja izmjena: 10.10.2022. 12:04

Foto: Luka Šalamun

Danas u Varaždinu započinju radovi na uređenju Habdelićevog trga, a lokaciju je tim povodom danas posjetio varaždinski gradonačelnik Neven Bosilj.

Uređeni prostor će pješački povezati Habdelićevu ulicu i šetalište Vatroslava Jagića. U fokusu prostora, predviđena je suha fontana s podnim mlaznicama sa sustavom isključivanja kojom se pruža mogućnost drugog režima korištenja centralne točke prostora. Hodne plohe biti će izvedene u trajnom i kvalitetnom kamenom materijalu – sivi granit koji je tipičan za povijesnu jezgru Varaždina. Planira se i sadnja dva stabla koja će, s trećim već postojećim stablom, nastaviti drvored koji već postoji u istočnom djelu Habdelićeve ulice.

U južnom dijelu obuhvata smještena je velika klupa, koja je položena na jedan od 'rezova' u prostoru. Predviđa se postava novih rasvjetnih stupova, postavljenih obodno u odnosu na obuhvat zahvata. Između stupova razapeta je čelična užad koja nosi svjetiljke. na sjevernom rubu obuhvata predviđeni su stalci za bicikl. Kako se zahvat nalazi unutar zone A Kulturno – povijesne cjeline grada Varaždina arheolozi Gradskog muzeja će vršiti arheološki nadzor.

- Rok izvođenja je 120 dana, tako da bismo u veljači trebali biti gotovi s obnovom ovog trga. Izvor financiranja je proračun Grada Varaždina i osigureno je 3 milijuna kuna bez PDV-a . Radimo dosta u centru grada i pošto smo turistički grad želimo da centar izgleda kako to i dolikuje - rekao je gradonačelnik Bosilj.

Komentari