FOTO KRITIKA: U ranojutarnjim pohodima vandali razbijaju kante, smećem zatrpali i dječja igrališta

Objavljeno: 29.08.2015. 13:51

Zadnja izmjena: 25.02.2016. 12:56

Foto: Josip Novak

Osim policije koja proteklih tjedan dana ima pune ruke posla s prekršiteljima koji remete javni red i mir, u gotovo identičnoj situaciji je dvadesetak djelatnika Čistoće i Parkova s uklanjanjem nereda kojeg u gradskoj jezgri iza sebe ostavljaju nekulturni posjetitelji Špancirfesta...

>>Druga strana Špancira: Premalo WC-a, nužda se vrši "gdje tko stigne", najgore na tržnici

Na žalost, među njima ima i vandala koji nastavljaju s bezobzirnim uništavanjem zajedničke imovine. Između ostalog, na njihovoj meti su klupe i kante za otpatke, a pravi dar-mar nastaje kada između 3 i 5 sati ujutro izađu iz krčmi, doznajemo od Davora Skroze, direktora Čistoće.

- Najviše posla naši djelatnici imaju nakon zatvaranja lokala kada već očišćene površine posjetitelji festivala ponovo zatrpaju smećem. Ne pomaže ni to što smo na 20-tak lokacija u gradu postavili velike 120-litarske kante za otpad. Svake godine ulažemo ogroman trud da Varaždin osvane uredan, ali nakon koncerta na sve strane ima i razbijenih staklenki čije je ostatke teško ukloniti – naglasio je Skroza.


Scena iz dječjeg igrališta na Trgu Bana Jelačića

Nevjerojatno je na što u ranojutarnjim satima liče školska i dječja igrališta te gradski parkovi. Prepuni su smeća, a kante na stupićima razvaljene nakon pohoda pubertetskih razbijača.

- Od ponoći je na terenu 10 djelatnika „Čistoće“ s tri stroja za Čišćenje. Osim u  gradskoj jezgri, odbačeno smeće moraju uklanjati na ulicama koje vode prema željezničkom i autobusnom kolodvoru – ističe Skroza.

I varaždinski Parkovi pojačali su ekipe na održavanju zelenih površina. Prvo čistimo Stari grad, a potom Šetalište Vatroslava Jagića, okoliš Vile Bedeković i Trg Bana Jelačića, kazala je Sonja Kušter, poslovođa održavanja.

- Najgore je od ranojutarnjih sati, nakon koncerta koji se održavaju na Starom gradu i na Banus placu. Na žalost, nekulturni pojedinci smećem uneređuju i dječja igrališta. Maksimalno se trudimo sve to počistiti i u tome nam pomaže naš “Smitko“, samohodni usisavač koji u svoju veliku korpu kupi smeće, lišće i grančice – kazala je Kušter.

Ovakve nemile situacije i noćna lupanja po haustorima trpjet ćemo do završetka festivala uličnih šetača. 

Komentari