grad lepoglava

Foto - Lepoglavčanima prezentirana izrada Mlinčanog kolača i drugih autohtonih delicija

Objavljeno: 07.03.2024. 18:36

Zadnja izmjena: 07.03.2024. 18:42

U Gradskoj knjižnici Ivana Belostenca u Lepoglavi članice KUD-a “Lepoglavski pušlek”, uz potporu Grada Lepogolave i Turističke zajednice Grada Lepoglave, prikazale su izradu Mlinčanog kolača.

Osim mlinčanog kolača, članice su ponudile i tjesteninu sa sirom za koju su na nedavno održanom Internacionalnom kongresu tjesteničarstva u varaždinskom hotelu Turist dobile srebrnu medalju.

-Grad Lepoglava uvijek daje podršku najboljem što imamo, najvrednijem, najkvalitetnijem. Lepoglava je najviše prepoznatljiva po kulturi, a to je svjetska kulturna baština, ističem i Pavline, ahat, ali sve to nastaje od vrijednih ruku žena koje su morale, u ono vrijeme, biti maštovite i u pripravljanju jela,  pa je tako Lepoglava prepoznatljiva i po enogastronomiji – kazao je gradonačelnik Marijan Škvarić.

Tijekom prezentacije izrade Mlinčanog kolača posjetitelji su mogli pogledati i sliku koju je lepoglavski slikar Mirko Bajsić naslikao inspiriran mlinčanim kolačem te ju poklonio “Pušlekima”, a predsjednica „Pušleka”  Štefica Bizek zahvalivši je svima dodavši kako je i Varaždinska županija izradila bojanku za lepoglavski vrtić u kojem se nalazi i Mlinčani kolač, a članice su i vrtićarcima prezentirale izradu Mlinčanog kolača. Uz nagrade i priznanja koje su članice “Pušleka” dobile, predsjednica je naglasila kako je najvažnije da se tradicija ne zaboravi, pa tako svo znanje i vještinu prenose na svoju djecu, unuke i praunuke.

Komentari