POTPISAN SPORAZUM

Foto - Djeca iz Varaždinske i Međimurske županije u Ludbregu će učiti o letenju, astronomiji...

Riječ je o projektu vrijednom gotovo tri milijuna eura kojim će Ludbreg postati prvi grad u Hrvatskoj koji ima Newton sobe...
Objavljeno: 20.02.2024. 11:10

Zadnja izmjena: 20.02.2024. 11:11

Foto: Boris Matijašec

U uskoro otvorenom Regionalnom znanstvenom centru za osnovnoškolski odgoj i obrazovanje u STEM području Lori u Ludbregu danas je potpisan sporazum o suradnji Grada Ludbrega s Varaždinskom i Međimurskom županijom.

Riječ je o projektu vrijednom gotovo tri milijuna eura kojim će Ludbreg postati prvi grad u Hrvatskoj koji ima Newton sobe. Kako ističe gradonačelnik Ludbrega Dubravko Bilić, otvorenje centra bit će kroz dvadesetak dana.

- Ovaj projekt je sufinanciran sredstvima tzv. Norveškog fonda u iznosu 3 milijuna eura. Grad je morao dodati još nekih 600 tisuća eura svojih novaca kako bi ovu priču završili. Trenutačno se nalazimo u prostoriji u kojoj će se podučavati matematika, fizika, astronomija, aeronautika. U suradnji sa Boeingom bit će ovdje i četiri simulatora leta na kojima će djeca moći učiti o letenju, o korištenju fizike u letenju, orijentaciji, a sve je zapravo bazirano na našem konstruktoru aviona, pilotu Rudolfu Fiziru, kojemu na ovaj način zapravo i odajemo počast – rekao je Bilić.

'Nova vizura grada'

Varaždinski župan Anđelko Stričak ovom prilikom rekao je kako i Ludbreg i Županija ovim projektom dobivaju dodatnu vrijednost u području obrazovanja.

- Gdje god je moguće Županija pokušava povezati kulturu, okoliš i turizam. Na taj način smatramo da je samim učenicima ta nastava i njihov program daleko zanimljiviji. I sam gradonačelnik je naglasio da će cijelo ovo područje za nekoliko godina će dobiti skroz novu vizuru. Osim ovog Lori centra, planira se još jedna muzej, nize bi trebala šetati Erik/a – vunasti nosorog . Vjerujem da će ovo biti zanimljivo ne samo djeci nego i odraslima. Na taj način, ne samo da Ludbreg već i Varaždinska županija dobiva jednu dodatnu vrijednost – istaknuo je Stričak.

'Samo 45 takvih soba u svijetu'

Matija Posavec, međimurski župan, čestitao je gradu Ludbregu i istaknuo kako će Lori pozicionirati sjever Hrvatske na svjetsku kartu.

- Potpisali smo ugovor prema kojem će 25 osnovnih škola s područja Međimurske županije slati svoje učenike u ovaj prostor. Samo je 45 ovakvih Newton soba u svijetu i prema tome sjever Hrvatske na ovakav način dolazi na svjetsku kartu. To je zapravo obrazovanje kojem težimo i u kojem se na adekvatan način stječu kompetencije i osnažuju se učenici, prilagođavaju se svjetskim trenovima i izazovima vremena – zaključio je Posavec.

Komentari