pogledajte

Foto - Lovom noćnih leptira, predavanjem i knjižicama obilježen Dan bioraznolikosti

Objavljeno: 23.05.2024. 11:38

Zadnja izmjena: 23.05.2024. 11:38

Radionicom "Lov noćnih leptira" podno bedema varaždinskoga Staroga grada, predstavljanjem dviju edukativnih knjižnica o leptirima i kukcima te predavanjem dr. sc. Tonija Korena, jednog od vodećih hrvatskih stručnjaka za leptire, obilježen je jučer u Varaždinu Međunarodni dan bioraznolikosti i Dan zaštite prirode.

Za posebnu „Srijedu u Muzeju“ pobrinuli su se Gradski muzej Varaždin koji je izdao knjižicu „Svijet kukaca“, te Javna ustanova Priroda Varaždinske županije koja je izdala knjižicu „Svijet leptira“. Najmlađima je namijenjena i najnovija publikacija Javne ustanove Priroda Varaždinske županije. Inače, faunu leptira u Varaždinskoj županiji još od 2014. godine Javna ustanova Priroda Varaždinske županije istražuje i prati u suradnji s dr. sc. Tonijem Korenom, biologom i jednim od vodećih stručnjaka za leptire u Hrvatskoj koji je u palači Herzer održao zanimljivo predavanje.

- Šarenu i zabavnu knjigu o leptirima na livadama uz rijeku Bednju, na Ivanščici i Ravnoj gori izdali smo sa željom da najmlađoj populaciji približimo svijet leptira, njihova staništa i važnost njihovog očuvanja. U knjižici je mnogo zanimljivih informacija o leptirima, njihovoj građi, razlikama između dnevnih i noćnih leptira, naljepnice, rezalice i ljepilice, a uz to i vodič  za prepoznavanje pojedinih vrsta leptira. Posebnu pažnju posvetili smo leptiru Velikom livadnom plavcu, koji je izuzetno rijedak, a livade uz Bednju kod Ivanca su jedno od svega 5 područja u Hrvatskoj na kojima se još uvijek pojavljuje - rekla je Sanja Kopjar, ravnateljica Javne ustanove.

Komentari